A banda dels projectes en marxa o ja executats, que han suposat uns 13 milions en ajudes de la Unió Europea, Alcoi es prepara per a optar als fons de reconstrucció i al nou període de finançament 2021-2027 a través de l’elaboració de la seua Agenda Urbana 2030.
Europa va celebrar el seu dia aquest diumenge, 9 de maig. Una data per a commemorar la unitat del continent, tan necessària en moments de reconstrucció per a superar la crisi generada per la pandèmia. Segons manifesta l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, “ens sumem com a Ajuntament a aquest aniversari plenament convençuts que la cohesió i la cooperació entre institucions i regions europees és l’única manera de superar qualsevol obstacle i bretxa econòmica, social o territorial”.
Des de 2011, el consistori ha presentat diversos projectes per a accedir a ajudes europees que contribuïsquen a l’objectiu d’aconseguir una ciutat més sostenible, integrada i intel·ligent. Aquest impuls ha acabat materialitzant-se amb quantioses subvencions com els 10 milions d’euros amb els quals la Unió Europea cofinança, a través dels Fons de Desenvolupament Regional (FEDER), l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) Alcoidemà.
A través d’aquesta estratègia s’han escomés ja obres com la reurbanització del Carrer Na Saurina d’Entença i les accions per a millorar la seua mobilitat i la seua accessibilitat. També a través de la EDUSI s’ha dut a terme la remodelació de carrers i zones urbanes com Regiment Biscaia, Sant Jaume, Sant Francesc i la plaça Ramón y Cajal; o les millores en els ponts de Sant Jordi i Viaducte.
En els pròxims mesos, s’iniciaran altres treballs cofinançats amb fons europeus, com la passarel·la sota el pont de Cervantes, la reurbanització dels accessos a l’estació de Renfe o el condicionament del Centre Juvenil Cervantes per a millorar la seua climatització. I en el termini dels pròxims dos anys estan també projectades obres transcendentals per a la transformació de la ciutat com la reforma de la plaça d’Al-Azraq o la recuperació de l’illa industrial de Rodes per a implantar un parc tecnològic i complex sociocultural.
Un altre projecte fonamental per a contribuir als objectius de mobilitat sostenible que persegueix Alcoi és el vial ‘ciclopeatonal’ entre els barris de Batoi i la Zona Nord, un traçat de 4,5 quilòmetres que connecta cinc centres educatius i tres zones industrials, amb enllaços amb la ruta BTT i la via verda entre Ibi i Cocentaina. El projecte, valorat en 994.000 euros, ha sigut finançat amb 410.000 euros procedents de fons FEDER a través de la Generalitat Valenciana.
Alcoi també ha rebut el suport de la Comissió Europea amb dos projectes per a l’aplicació de la tecnologia al mercat laboral i les empreses. En el primer va ser seleccionada, al costat de només dues ciutats espanyoles més, per a participar en el Digital Cities Challenge (DCC), ja finalitzat. I en l’actualitat, també participa en la segona part del programa, el Intelligent Digital Challenge (ICC) per a continuar millorant amb la tecnologia l’economia de la ciutat i els reptes de l’actual situació mundial de pandèmia.
Aquest mateix any, la ciutat també s’ha sumat a la xarxa europea WiFi4EU, que li ha permés instal·lar onze nous punts de connexió Wifi, a través del seu programa Smart City. Aquests nous accessos s’han disposat en diferents espais públics de la ciutat, gràcies a una subvenció de 15.000 euros procedents de la Comissió Europea.
Pel que respecte a la inserció laboral, el programa Avalem Joves Plus ha suposat un total de més de 2.300.000 euros, cofinançats pel FSC (Fons Social Europeu) i Generalitat. I en matèria educativa, a part de participar en els programes Commenius i Carpe-Essence, ja finalitzats, Alcoi ha renovat enguany com a membre del Comité Executiu de la Xarxa FP, una xarxa europea que estableix com a prioritats millorar la qualitat i quantitat de la mobilitat de la Formació Professional, estimular i promoure la innovació en l’FP i contribuir al disseny de polítiques de la Unió Europea en matèria d’FP.
De manera paral·lela, els diferents departaments del consistori treballen des de fa mesos de manera coordinada i transversal per a ajustar projectes que opten als fons que la Unió Europea atorgarà a Espanya per a fer front a la crisi sanitària de la Covid-19 i que es presentaran en breu. En tractar-se d’ajudes destinades a finançar projectes pluriennals, aquestes facilitaran la possibilitat de dur a terme actuacions complicades de desenvolupar exclusivament amb fons municipals.
A més, Alcoi també opta a altres ajudes corresponents al nou període de finançament 2021-2027 a través de l’elaboració de la seua Agenda Urbana 2030.
En aquest sentit, destaca el posicionament idoni de la ciutat per a optar a aquests fons, especialment després d’haver signat un protocol amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a ser ciutat pilot en la redacció d’aquesta agenda, l’objectiu de la qual és que el desenvolupament d’Alcoi siga equitatiu, just i sostenible.