Com cada any, l’Ajuntament d’Alcoi, a través de l’empresa adjudicatària del servei, ha dut a terme un exhaustiu pla de control i tractament de la processionària del pi en diverses zones del municipi. Este pla -que s’ha anat ampliant any rere any atenent les peticions veïnals- es centra en la prevenció i eliminació d’esta plaga en espais públics, per a garantir la seguretat de la ciutadania.
Durant la campanya 2024-2025, s’han instal·lat trampes amb feromones en múltiples punts estratègics com el Passeig Cervantes, Parc Cantagallet, Poliesportiu Francisco Laporta, Cementeri, Parc Romeral, Parc de la Zona Nord, Recinte Firal, Pista BMX, Poliesportiu Caramanxel, la zona enjardinada de Caramanxel, voltants del dipòsit de detinguts al carrer Casa Blanca, Gormaget, Piscina Municipal José Trenzano i el barri de Font Dolça. En total, s’han col·locat 26 trampes que han permés la captura de nombrosos exemplars, reduint significativament la proliferació de la plaga.
A més, als mesos d’octubre i novembre s’han realitzat tractaments preventius mitjançant polvorització i endoteràpia en zones verdes clau com el Parc de la Zona Nord, el Recinte Firal, el Poliesportiu Francisco Laporta, el Parc del Viaducte, el Parc Glorieta, la pujada al col·legi La Salle, la zona del Pont de Sant Jordi, les immediacions de centres educatius i altres àrees d’interés, com el Parc de Cantagallet.
L’endoteràpia, tècnica utilitzada en diversos punts del municipi, consisteix en la injecció directa d’insecticida en el tronc dels arbres, permetent la seua absorció i acció prolongada. L’insecticida s’incorpora paulatinament a la sàvia bruta de l’arbre i és conduït fins a les fulles, on romandrà actiu durant diverses setmanes o fins i tot mesos. D’esta manera, l’insecticida actua sobre les larves d’insectes que s’alimenten de les fulles.
Doble tractament
Així, encara que en alguns llocs es puguen veure bosses, en alimentar-se de l’insecticida no arribaran a baixar a terra. S’ha aplicat en zones com el Parc Glorieta, el Cementeri, el Parc Romeral i voltants del col·legi, el Conservatori de Música, el Poliesportiu de Caramanxel, la Piscina Municipal, Gormaget, Parc de Cantagallet i diverses àrees enjardinades de la ciutat. Per la seua banda, la polvorització amb canó de llarg abast ha sigut emprada en zones de difícil accés per a cobrir la major quantitat possible de pins afectats.
Entre desembre de 2024 i gener de 2025 s’ha dut a terme la inspecció de les zones de risc, eliminant els nius detectats al Parc del Viaducte, la zona verda entre Filà Cordó i Filà Ligeros, el Poliesportiu Francisco Laporta, el barri de la Font Dolça, el carrer Barranc del Cint i voltants del Pont Fernando Reig, entre altres. Durant este període també s’han atés diverses incidències reportades per la ciutadania, procedint a la retirada de nius en punts específics com el carrer Cavaller Merita i el Pont de Fernando Reig.
Control en terrenys privats
Des de l’Ajuntament d’Alcoi recorden que les actuacions municipals es centren en espais públics, per la qual cosa és fonamental que els propietaris de terrenys privats prenguen les mesures adequades per al control de la plaga en les seues parcel·les. Es recomana la instal·lació de trampes de feromones a l’estiu, l’aplicació de tractaments a la tardor i l’eliminació manual de nius quan siga necessari.
El regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez, ha destacat la importància d’estos treballs i l’esforç que es realitza cada any per a millorar la seua eficàcia: “Des de l’Ajuntament d’Alcoi continuem ampliant els tractaments contra la processionària per a respondre a les necessitats dels veïns i garantir la seguretat en els espais públics. És una tasca contínua que requereix la col·laboració de tots, també dels propietaris de terrenys privats, per a minimitzar la presència de la plaga en la ciutat”.
“Amb estes actuacions, l’Ajuntament d’Alcoi demostra la seua implicació amb la salut pública i la conservació de l’entorn, assegurant que cada any es destinen més recursos per a millorar l’eficàcia del control de la processionària”, ha conclòs Martínez.