Aquesta setmana es compleix un any des que fora decretat l’Estat d’Emergència pel Coronavirus. Una situació excepcional que va motivar a la Regidoria de Polítiques Inclusives de l’Ajuntament d’Alcoi a desplegar una sèrie d’iniciatives per a atendre a totes aquelles persones en situació de vulnerabilitat que requerien seguiment, atenció o ajuda econòmica.
D’aquesta manera, es van implantar nous serveis com l’alberg; el servei de catering per a menors; la compra setmanal i de medicaments o la recollida de la brossa a persones que no podien eixir i no tenien familiars a la ciutat; l’atenció telefònica o el lliurament de menjar a través de Creu Roja, un servei aquest últim que va arribar a 580 famílies alcoianes, compostes per 518 menors i 1.033 adults .
La majoria d’aquests serveis es van prestar durant els mesos en què es va prolongar l’Estat d’Alarma, encara que alguns s’han mantingut i fins i tot han augmentat el seu abast. Ocorre així amb les entitats que treballen en el lliurament d’aliments, que han incrementat el seu àmbit d’actuació per a donar suport a un nombre major de famílies.
Tanmateix, des del consistori es van posar en marxa mesures per a pal•liar els efectes econòmics generats per la Covid-19 des del començament de la crisi sanitària, augmentant l’import en ajudes destinades a famílies en situació de vulnerabilitat respecte a un període ordinari.
Així, durant tot l’any 2020 es va realitzar una inversió econòmica pròxima als 800.000 euros per a les prestacions econòmiques individuals (PEI) i per a cobrir d’aquesta manera la demanda social provocada per la crisi sanitària en la localitat. Aquestes ajudes comptaven amb la partida ja existent, de 450.000 euros, que posteriorment es va veure incrementada en 150.000 euros a través d’una modificació de crèdit. A aquests , es van sumar les procedents de les subvencions de la Diputació d’Alacant (98.621 euros) i de la Conselleria (100.798 euros).
Segons explica la regidora de Polítiques Inclusives i Igualtat, Infància i Adolescència, Aranza de Gràcia, “en 2021 i en previsió que les conseqüències d’aquesta crisi sanitària puguen haver agreujat la situació de precarietat d’algunes famílies, el pressupost del consistori per a 2021 ha experimentat un augment del 60% de les partides destinades al pagament d’ajudes d’emergència, que passen d’eixos 450.000 euros inicials a 720.000 euros de base”.