El portal digital Bivia, que alberga els continguts de l’Arxiu Municipal d’Alcoi i és un dels més extensos del País Valencià, compta des de hui amb una secció de fonoteca. La integren més de 400 documents sonors que recullen peces composades per als Moros i Cristians, creades per desenes de compositors. Han sigut donades per una família de la ciutat i converteixen aquesta eina, més si cal, en tot un referent documental.
A mitjans de 2017, la ciutat d’Alcoi presentava una eina pensada per a facilitar les consultes documentals a qualsevol persona i des de qualsevol punt del món. Naixia així la biblioteca virtual Bivia, alimentada per l’immens fons documental de l’Arxiu Municipal alcoià, un dels més nodrits de tot el País Valencià. Amb aquesta eina, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, a més de divulgar el seu contingut documental, contribueix a millorar la conservació dels originals que atresora la ciutat. Ara, Bivia ha rebut un nou impuls amb l’ampliació de tipus de documents que alberga l’arxiu.
Concretament, la pàgina de Bivia, allotjada en la de l’Ajuntament d’Alcoi, compta des de ja amb un arxiu musical específic per a les peces relacionades amb els Moros i Cristians. El composen més de 400 peces de desenes de compositors, alguns inclús estrangers, totes gravades entre els anys 70 i 90 del passat segle. Així i tot, s’arribarà a les 700 obres. Aquesta col·lecció va ser gravada per José Sempere Aura en cintes magnetofòniques a partir de concerts en directe celebrats a la ciutat dels ponts. Ara, la família ha donat les obres a l’Ajuntament per a consevar-les i convertir Bivia en referent documental.
Les peces que recull Bivia suposen el primer arxiu d’aquestes característiques que existeix a tota la regió. Activar la fonoteca de la web ha requerit d’un any de treball per a digitalitzar les cintes magnetofòniques i els cassets que José Sempere Aura va cuidar durant dècades. Amb aquesta maniobra, la ciutat garanteix la preservació d’un patrimoni cultural que és la base de la major expressió de la cultura i tradicions de les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. De fet, des de l’Arxiu Municipal d’Alcoi animen a tots els interessats a consultar els seus fons per a conèixer més al voltant de la música festera.
A banda de la nova fonoteca, l’arxiu digital Bivia conté milers de documents relacionats amb la història d’Alcoi i les localitats properes de l’interior alacantí.