Entre els anys 1936 i 1939, Espanya va patir un conflicte bèl·lic sense precedents que va enfrontar a germans contra germans. Milers de persones van perdre la vida, tant en el conflicte com en els anys que el van seguir, amb un règim feixista dictatorial que va represaliar a tot aquell que no congeniava amb les idees dels guanyadors de la guerra. A dia de hui són moltes les restes d’aquell conflicte que encara són visibles a les localitats espanyoles, incloses les de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, un dels darrers focus de resistència de la República.
La darrera legislatura del govern de Zapatero a Moncloa va derivar en l’aprovació de la coneguda com a Llei de Memòria Històrica, una eina pensada per a reparar els danys causats per la dictadura franquista al temps que es retiren els homenatges a aquest període negre de la història espanyola. A Alcoi, les restes dels homenatges al franquisme van desaparèixer dels carrers en els anys 90, quan ninguna llei obligava a fer-ho. No obstant, l’Ajuntament encara estudia ubicacions alcoianes en les que queden aquestes restes, amb l’objectiu d’eliminar-les.
Paral·lelament, la joventut alcoiana vol diagnosticar quin és l’estat de l’aplicació de la Llei de Memòria Històrica a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Per això, han convocat una sèrie de jornades amb les que analitzar tot allò relacionat amb aquesta normativa que tracta de reparar la memòria de les víctimes del franquisme. Xerrades, col·loquis i posada en comú d’estudis marquen l’agenda d’aquesta iniciativa que es du a terme durant les properes setmanes.
Les comarques de la muntanya albergaven diferents infraestructures i indústria bèl·lica durant la Guerra Civil, pel que van ser objectiu dels atacs dels exèrcits de Franco i de la persecució de post guerra.