Una de les principals conseqüències que està tenint la pandèmia mundial de coronavirus és la cancel·lació de tots aquells esdeveniments que suposen concentracions de persones. L’elevat grau de contagi de la Covid19 així ho aconsella. Una mesura preventiva que ha deixat a totes les poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla sense els seus grans esdeveniments culturals i festius: les Festes, majoritàriament de Moros i Cristians. Però a la muntanya alacantina existeixe tota una indústria en torn als festejos, encarregada d’abastir-los de tot allò necessari per a atraure cada any a centenars de milers de persones a la zona.
A les localitats de l’interior alacantí són desenes les empreses que viuen al llarg de l’any de la producció d’elements relacionats amb la Festa. Des de telers fins a cosidores, passant per orfebres, quadres, empreses de carrosses o dissenyadors, tots ells han vist aturat en sec el seu mètode de vida. La seua situació és tan greu que, en el cas d’Alcoi, s’han unit en l’Associació d’Artesans de Moros i Cristians (AMICA) de la ciutat. Ens que ha rebut ajudes municipals valorades en 74.000 euros i als que ara s’afegeixen els 7 milions que ha dotat Generalitat per a totes aquestes empreses a la Comunitat Valenciana. L’objectiu és mantenir-les actives fins que passe la pandèmia.
La immensa majoria de mercantils del ram a l’interior alacantí són pimes i inclús empreses unipersonals. Cadascuna d’elles pot rebre fins a 7.000 euros en ajudes autonòmiques, però haurà de complir una sèrie de requisists. Entre ells, tindre en el seu poder el Document de Qualificació Artesana (DQA), que gestiona directament Generalitat. Un tràmit que no molts compleixen, pel que l’Ajuntament d’Alcoi s’ha oferit a ajudar-los a aconseguir-lo.
La indústria festera dona faena a centenars de persones a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, suposant tot un sector econòmic en sí mateix a la zona.