Home Alcoi Alcoi buscarà captar fons comunitaris per a la recuperació en torn a...

Alcoi buscarà captar fons comunitaris per a la recuperació en torn a 40 projectes per un valor de 49 milions d’euros

0
SHARE

L’Oficina de Fons Europeus de l’Ajuntament d’Alcoi incorpora aquestes propostes, pressupostades en més de 49 milions d’euros en total i entre les quals anirà seleccionant aquelles que millor s’adapten a les diferents convocatòries per poder optar al màxim d’ajudes possible.

L’Ajuntament d’Alcoi ha intensificat els seus esforços amb l’objectiu de situar-se en una posició òptima a l’hora d’accedir al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, a través del qual es mobilitzaran en els pròxims tres anys el 50% dels recursos amb els quals compta Espanya gràcies a l’instrument Next Generation EU.

Es tracta d’un fons d’emergència que destinarà prop de 72.000 milions d’euros al nostre país entre 2021 i 2023 per a ajudar a reparar els danys econòmics i socials causats per la pandèmia del coronavirus. La participació de les entitats locals serà clau, ja que podran gestionar almenys un 10% d’aquests fons, bé a través de les convocatòries directes dels Ministeris o a través de les Comunitats Autònomes.

Segons ha manifestat l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, “hem de comptar amb la millor preparació possible per a superar les conseqüències d’aquesta crisi que ha afectat a tantes famílies alcoianes, i aquest finançament és una oportunitat que hem d’aprofitar al màxim per a enfortir les polítiques públiques i impulsar la nostra estratègia de ciutat amb l’objectiu de transformar Alcoi i millorar la qualitat de vida dels alcoians i alcoianes”.

Per això, l’oficina de fons europeus del consistori alcoià ha definit ja uns quaranta projectes, pressupostats en més de 49 milions d’euros en total i que s’incorporen a un document obert. D’entre aquestes propostes, l’oficina anirà seleccionant aquelles que millor s’adapten a cadascuna de les convocatòries per poder optar al màxim d’ajudes possibles.

Els projectes seleccionats ara són aquells que es preveu puguen ser executats dins del termini establit pel Pla de Recuperació i estan dividits en diverses línies d’actuació sobre quatre grans objectius: la transformació ecològica, la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial.

Les tres primeres línies -agenda urbana, infraestructures i ecosistemes resilients i transició ecològica justa i inclusiva- aglutinen una sèrie de projectes entre els quals destaquen la rehabilitació estructural del pont de Sant Jordi, la rehabilitació de diversos grups d’edificis en la Zona Nord o la construcció de nou par d’habitatge públic. També preveuen reurbanitzar diversos carrers de la ciutat i dissenyar nous itineraris de mobilitat sostenible, com la Via Parc. Així mateix, s’han inclòs fins a 14 propostes diferents per a reduir el consum i millorar la gestió intel·ligent de l’energia en les infraestructures municipals.

Les dues següents s’emmarquen en els objectius de la transformació digital, la cohesió social i l’impuls de l’economia urbana. Contemplen una desena de projectes encaminats a aconseguir una administració per al segle XXI i un ecosistema industrial modernitzat i digitalitzat.

Finalment, s’estableixen diferents línies dirigides a millorar l’educació i el coneixement, amb actuacions com l’ampliació del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València; projectes d’intel·ligència artificial i continguts temàtics per a fer front a la soledat no desitjada; i un paquet de propostes per a impulsar la indústria cultural d’Alcoi.

L’Ajuntament d’Alcoi té ja experiència en la participació en programes europeus i en la gestió dels seus fons. A més, compta amb una planificació estratègica alineada amb l’Agenda 2030 i està dissenyant l’Agenda Urbana 2030, amb el suport del Ministeri, que ha seleccionat a Alcoi com una de les ciutats pilot en la seua implementació. De fet, els projectes que formen part d’aquest document estan seleccionats en el marc de l’Agenda Urbana 2030.