Home Alcoi Alcoi actuarà per millorar la prevenció d’incendis a la Font Roja amb...

Alcoi actuarà per millorar la prevenció d’incendis a la Font Roja amb una subvenció de la Generalitat

0
SHARE
Zones en les que va a actuar-se per a prevenir incendis en la Font Roja.

L’Ajuntament d’Alcoi ha aconseguit un total de 32.359,46 euros entre de la convocatòria de la Generalitat de subvenció als ajuntaments de la Comunitat Valenciana amb el Pla local de prevenció d’incendis forestals. Es tracta de la segona convocatòria d’aquest pla que va sorgir amb l’anterior govern de la Generalitat.

La peculiaritat d’aquestes subvencions és que a l’inici de l’any indiquen a cada ajuntament que quantitat els correspondrà, però no han anunciat la concessió fins a mes d’agost, molt més tard que l’any anterior i financen les actuacions que han d’estar finalitzades el 15 d’octubre. Per aquest motiu l’Ajuntament d’Alcoi es va avançar i va licitar el projecte abans de conéixer la resolució, ja que si haguera esperat no hi haguera hagut temps a portar el projecte a cap.

La Generalitat va indicar al departament tècnic de Medi Ambient que li correspondrien 28.000 euros, per aquest motiu es va licitar per aquesta quantitat, encara que finalment donat el gran nombre d’ajuntaments que han renunciat per no poder executar l’actuació en el temps establit, tal com es pot comprovar en la resolució de la Generalitat, la quantitat ha augmentat per a Alcoi.

El plec de condicions es pot consultar en la plataforma del sector públic amb un preu de licitació de 26.765,12 euros (IVA inclòs). El termini d’execució és d’un mes. Pel que respecta al projecte que es durà a terme, està dins del pla de prevenció d’incendis d’Alcoi, i es titula ‘Treballs silvícoles preventius encaminats a la reducció de massa vegetal al voltant de la zona d’Ús Públic del Santuari de la Font Roja’.

Menys vegetació per a una major seguretat

Els treballs consisteixen en la realització dels tractaments encaminats a la reducció de la densitat de vegetació i de combustible per a augmentar la seguretat en l’àrea recreativa -al voltant de l’edifici- en cas d’un possible incendi forestal. La zona d’actuació es troba actualment conformada per una massa mixta d’alzinar-pineda, amb predominança de l’alzinar en la zona més pròxima a l’edifici i alzinar entremesclat amb la pineda en la zona més baixa.

L’alzinar aquest està conformat per mates amb diversos peus, part d’ells puntisecs pels efectes de la sequera i la pineda està en estat de fustal, presentant puntualment danys per neu. Existeix una zona central en la zona d’actuació amb esbarzers i matolls.

L’accés amb maquinària és complicat pel pendent i la tipologia del terreny que està conformat per pedres/graveres. Existeix puntualment freixes, marfulls, etc… que s’han de respectar. L’alzinar es troba en diversos punts, amb alta densitat i sense poda. La pineda presenta densitats superiors a 750 peus/ha.

Treballs concrets

Executaran els següents treballs: banda de 5 metres de protecció de l’edifici, eliminant tota la vegetació, excepte els exemplars que s’assenyalen per la seua singularitat. Seguidament, realitzaran una banda de desbrossament de 12 metres, mesurats des de la banda anterior, aconseguint una longitud de 17 metres des de la façana de l’edifici o instal·lacions. En aquest cas s’eliminaran de manera prioritària els arbres vells, malalts o morts per l’alt risc que suposen d’ignició i propagació del foc i els de menor diàmetre en el cas de l’alzina.

En la pineda, s’eliminarà dins de la zona de treball, íntegrament, excepte exemplars que s’assenyalen per la seua singularitat. La vegetació herbàcia anual i el matoll haurà de ser segada perquè no supere els 5 cm d’altura, únicament es reservarà el matoll noble o que indique el director de les obres. Sobre els arbres que es mantinguen es realitzarà una poda de branques baixes. Els desbrossaments es realitzaran amb desbrossadora manual.

En la resta de la zona es realitzarà una zona auxiliar de reducció del combustible. S’executarà en la resta de la zona de treball assenyalada, sempre amb un mínim de 30 metres mesurats des de l’edifici. En aquesta zona s’esbrossa el matoll i es realitza una fitació dels peus arboris fins a aconseguir una FCC de l’entorn 40% amb un mínim de 3 metres entre copes dels arbres. En la resta de la vegetació actuaran igual que en la zona anterior salvant exemplars que s’assenyalen per la seua singularitat.

Els treballs s’executaran seguint el plec general de normes de seguretat en prevenció d’incendis forestals a observar en l’execució d’obres, treballs i aprofitaments forestals, que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants, inclòs en el Decret 91/20231, de 22 de juny, del Consell.

“Des de l’Ajuntament treballem en la prevenció d’incendis durant tot l’any amb diferents actuacions seguint el Pla de Prevenció d’Incendis, ja que la millor mesura per a extingir els incendis és la prevenció”, ha explicat la Regidora de Transició Ecològica i Medi Ambient, Teresa Sanjuán.