Les reunions de la patronal de la Foia de Castalla amb els ajuntaments de la zona s’han efectuat a les instal·lacions d’IBIAE i l’objecte d’aquestes ha estat valorar les possibilitats de creació de sòl industrial de qualitat a Ibi, Onil i Castalla. En aquestes reunions han participat el director d’IBIAE, Héctor Torrente, així com amb Julio Delgado, cap de Promoció Industrial d’IVACE; i Jaime Linares, responsable de promoció empresarial i anàlisi de mercats d’IVACE.
A aquestes reunions han assistit els alcaldes d’Ibi, Onil i Castalla, Sergio Carrasco, Jaume Berenguer i Jesús López, respectivament. IBIAE sempre ha apostat per la creació de sòl d’industrial de qualitat en excés a la Foia de Castalla. Una posició que es defén degut a que les indústries actuals, amb opcions de creixement, puguen ampliar la seva activitat. També perquè noves empreses tinguen oportunitats d’instal·lar-se en un territori al que les indústries són el principal motor del desenvolupament econòmic.
La demanda de sòl industrial és real a les localitats de la Foia de Castalla, però les possibilitats d’executar-lo són limitades. De fet, la patronal d’aquesta sub comarca ha rebut peticions d’empreses foranes que volen instal·lar-se a la zona. Però, a dia de hui, cap de les poblacions integrades en IBIAE té capacitat per a crear de forma immediata sòl industrial.
Modificacions als PGOU’s
Un dels principals entrebancs és la manca d’informes que ubiquen en quins punts de cada terme municipal es podria crear superfície destinada a la indústria. Només Ibi està avançada a aquest respecte, avançant en la creació del polígon NPI-5 i barallant el NPI-6. Castalla i Onil estan pendents d’actualitzar o modificar els seus PGOU’s per a establir sobre quins terrenys es pot, o no, crear sòl industrial.
I tot mentre l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) veu amb bons ulls la creació de polígons a la Foia. L’ens ubica entre 6 i 8 anys el lapse de temps necessari per a crear aquest tipus de superfície. Però la realitat és que, a hores d’ara, ni Ibi, ni Castalla ni Onil poden crear més espais per a ubicar indústria a curt termini. Aquesta és, precisament, una de les grans necessitats de les empreses de la Foia per a garantir l’ocupació cara al futur.