Els 3 instituts tecnològics que s’ubiquen a l’interior alacantí –el del joguet, el del tèxtil i el del calcer- seran els encarregats d’investigar de quina manera atorgar altra vida als seus productes. Serà gràcies al finançament de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i amb la idea de posar en marxa l’economia circular a 3 dels principals sectors productius de la zona. Una iniciativa que també aspira a col·locar a aquests sectors en l’avantguarda en quant al tractament de residus cara a l’Agenda 2030 europea.
L’Agenda 2030 que ha enllestit la Unió Europea seguint els dictats dels compromisos internacionals pel Medi Ambient estableix una sèrie de requisits en quant a sostenibilitat. Reduir els gasos contaminants, reutilitzar productes o components per a donar-los una segona vida i un consum més responsable amb la natura són alguns dels paràmetres d’aquesta iniciativa. Cap país ni cap empresa que opere en un d’ells podrà saltar-se eixes normes de sostenibilitat si no vol ser sancionat i, per tant competitiu. Són mesures que remen a favor d’implantar l’economia circular.
Aquest concepte cobra especial rellevància en el cas de residus que, a dia de hui, no tenen una forma de revalorització establerta. És el cas del tèxtil, el joguet o el calcer, bona part dels quals es produeixen a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Entre els entrebancs per a atorgar-los una segona vida a aquests productes està el fet de que estan composats per múltiples components, cosa que dificulta el seu reciclatge. Per això, els 3 instituts tecnològics de cadascun d’aquests sectors productius compten amb finançament de l’IVACE per a crear una planta pilot amb la que trobar una nova vida als components d’aquests productes. La iniciativa rep el nom de ‘Circular Industry’.
La idea, en una primera fase, és establir plantes capaces de separar cada material dels productes a reutilitzar. Això es farà en cada institut tecnològic, que posteriorment investigarà de quina forma es poden tractar aquests residus per a tornar-los a posar en circulació. L’objectiu últim d’aquest pla és trobar la manera en que ni joguets, ni peces tèxtils ni acaben, en el millor dels casos, en abocadors. Per contra, es vol trobar la manera de que la pròpia indústria reutilitze eixos residus per a nodrir-se de material que estalvie tant plàstics com metalls, resines o cautxú. Tot en ares d’una major sostenibilitat que ajude a cuidar el Medi Ambient.
Si el projecte aconsegueix resultats palpables, els processos de revalorització dels residus d’aquests productes s’aplicaran al tractament d’altres residus de tota índole.