Els vegetals arboris dels interiors alacantí i valencià s’enfronten a altra pandèmia des del 2017. En aquest cas és la xylella fastidiosa la que lastra la vida dels agricultors de les comarques centrals valencianes. Agricultura afirma ara que la plaga s’ha estabilitzat, aportant dades que els sindicats agraris consideren incompletes. Els llauradors demanen tant ajudes econòmiques com replantacions d’exemplars eradicats.
No sols la pandèmia de la Covid19 està activa a les comarques de l’interior de la província d’Alacant. Des de 2017, altra plaga, que en aquest cas afecta al món vegetal, està causant innumerables problemes als agricultors del nord d’Alacant i sud de València. En aquestes zones s’ha registrat la presència de la xylella fastidiosa, una bactèria que colonitza espècies arbòries i que es capaç d’assolar quilòmetres de superfície. Fins ara s’han dut a terme 13 actualitzacions de la seua expansió, que afecta a 60 localitats de l’interior alacantí infectades per la bactèria.
En aquesta darrera, comunicada als representants agraris aquest mateix dilluns per part de la Conselleria d’Agricultura, s’afirma haver detectat una estabilització de la plaga. Segons els representants autonòmics, la xyllela no ha arribat en els darrers mesos a més poblacions, ni a terres alacantines ni valencianes. Són 428 els anàlisis positius detectats a les 197 hectàrees analitzades en la coneguda com a ‘zona infectada’ del total de 128.000 que comprèn la zona demarcada. No obstant, els agricultors consideren que aquestes dades són parcials i no reconeixen bona part dels controls duts a terme, i que únicament, denuncien, comprenen la comarca de la Marina Alta.
Una de les mesures preses per Agricultura aquest estiu ha reduït la superfície a eradicar al voltant d’un exemplar infectat dels 100 als 50 metres. Cosa que redueix la quantitat d’ametlers a arrancar per a tallar l’expansió de la bactèria. Però des del sindicat ASAJA defenen que aquest mètode és poc efectiu contra la xylella -que pot afectar a altres 16 espècies arbòrie-, i que a més suposa una ruïna per als agricultors afectats. Per a compensar-los, les ajudes destinades pel Consell són, afirmen els llauradors, irrisòries. Cosa que es podria compensar, al menys en part amb les replantacions que pensar posar en marxa la Conselleria d’Agricultura.
Generalitat té pensat invertir al llarg de tot 2020 quasi 7 milions d’euros en la lluita contra la xylella. Resta per saber si serà suficient per a ajudar als centenars d’agricultors perjudicats.