El Ple de l’Ajuntament de Muro d’Alcoi ha aprovat per majoria una moció en defensa del valencià i en contra de la consulta impulsada per la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana sobre la llengua vehicular als centres educatius públics. La moció ha estat presentada i aprovada al Ple Municipal de febrer pels grups Ens Uneix, Xarxa Muro, Compromís i PSPV-PSOE.
El text de la mateixa denuncia que aquesta mesura posa en perill la cohesió educativa i lingüística del territori valencià, afavoreix la segregació i desvirtua el marc legal vigent, ignorant el paper dels consells escolars en la definició del projecte lingüístic de cada centre.
D’aquesta manera la majoria del plenari es suma a la preocupació del Consell Escolar de Muro, que recentment ha manifestat el seu rebuig a la coneguda com a Llei Rovira per considerar-la una amenaça per a la supervivència del valencià i una vulneració dels drets lingüístics i educatius de la infància, de cara a la consulta instada per Conselleria d’Educació.
La Regidoria d’Educació murera subratllava que la millor manera d’assegurar la competència lingüística en valencià i castellà és a través d’un model educatiu on el valencià tinga una presència significativa, tal com ho defensen tots els estudis pedagògics recents.
Insten a suspendre la consulta
Amb aquesta moció, la majoria del Ple Municipal de Muro expressa el seu rebuig a una iniciativa que considera perjudicial per a la normalització del valencià i que suposa un pas enrere en la garantia d’una educació plurilingüe de qualitat. A més, a través de la moció s’insta la Generalitat a suspendre aquesta consulta, a respectar les competències dels consells escolars i a garantir un model educatiu que no genere desigualtats ni pose en risc la llengua pròpia.
L’acord aprovat es traslladarà a la Presidència de la Generalitat Valenciana, a la Conselleria d’Educació, a les Corts Valencianes i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), com a mostra del compromís ferm del consistori amb la defensa del valencià i dels drets lingüístics dels valencians i valencianes. Tot i això, com sòl ocórrer amb les mocions dels plenaris municipals, no té cap capacitat vinculant.
Aquest procés consultiu “resulta delicat i encara que porta un revestiment que vol ser democràtic, manca de les garanties suficients: impedeix l’acompliment d’altres lleis nostres com la LUEV o l’Estatut. A més, només s’ha plantejat de manera telemàtica, sense dates concretes, ni la informació i la difusió adients a tal procés” segons el contingut de la moció aprovada.
Moratòria a l’espera de les al·legacions
Per altra banda, remarca la moció que “oblida el paper dels consells escolars en l’elaboració i desenvolupament dels plans lingüístics de centre. Tot i la moratòria d’ajornament de la consulta -les al·legacions foren plantejades enmig de les vacances de Nadal-, cal no oblidar que hi ha hagut una DANA que ha destrossat escoles i el ritme de curs a bona part del territori, ni parlem de conseqüències, per a centres, famílies i alumnat”.
El valencià és una de les senyes d’identitat del poble valencià, per a l’Ajuntament de Muro “la seua columna vertebral. Plantejar aquesta qüestió ara i així, suposa un clar atac més a la nostra llengua, contra la nostra riquesa lingüística. A més, destil·la una miopia cavalcant i interessada, perquè obvia la situació de recessió lingüística del valencià. Tampoc proposa canvis en l’ensenyament equitatiu en els idiomes oficials del territori” recorda la moció.
L’experiència en altres territoris amb mesures similars, com les Illes Balears o Galícia, demostra que “aquestes consultes solen agreujar la situació de les llengües minoritzades. A més, la introducció d’aquestes polítiques sense consens ni avaluació prèvia fomenta la divisió, instrumentalitzen la llengua i el conflicte social, perjudicant la qualitat educativa” conclou el text aprovat pel plenari municipal de Muro.