Finca Varona la Vella, de Sant Mateu (Castelló), s’ha alçat com la gran guanyadora del V AOVE Fòrum Internacional-Fira de Tots Sants, celebrat a Cocentaina del 29 al 31 de gener. La firma castellonenca ha obtingut tres dels guardons del certamen, consolidant la varietat Morrut com a referent en la producció d’oli d’oliva verge extra.
En concret, aques oli castellonenc ha rebut el reconeixement al Millor AOVE de la Comunitat Valenciana, el Millor AOVE Ecològic de la Comunitat Valenciana i el Primer Premi al Millor AOVE -aquest darrer compartit amb El Empiedro, de la DO Priego de Córdoba- reflecteixen l’alt nivell de qualitat de la producció de la finca.
Durant el lliurament de premis, Pablo Pascual, representant de Finca Varona la Vella, ha destacat la singularitat de l’oli guardonat: “És un oli delicat però molt complex. El panell de tast ha ressaltat la seva persistència en boca, fet que confirma que estem al camí correcte. Aquests premis són un reconeixement a la feina de tot l’any”, ha afirmat.
La cerimònia de lliurament ha tingut lloc al Centre Cultural El Teular de la capital del Comtat. El panell de tast, format per 18 experts sota la direcció de María Luisa Ruiz, ha sigut l’encarregat d’avaluar a cegues els olis presentats. L’elevada qualitat dels productes ha quedat reflectida en els dos empats tècnics registrats a la primera i tercera categoria, evidenciant l’alt nivell de la competició.
Difusió i defensa de l’AOVE
A més, el certamen ha concedit dos reconeixements a la difusió i defensa de l’AOVE: el primer a la Fundació Dieta Mediterrània, que va ser recollit per la nutricionista Blanca Raidó després de la seva ponència durant la jornada de dijous; i el segon al programa Aquí la Terra de RTVE. La periodista Lucía Mbomío ha recollit el premi en representació de l’equip del programa.
La Regidora de Fira de Cocentaina, Marcela Richart, ha valorat positivament el desenvolupament del certamen i el seu creixement a cada edició: “Ha estat una edició molt completa, que ha introduït interessants novetats en la programació i el format que han resultat tot un encert. un esdeveniment amb un gran potencial, molt professional, però també amb capacitat per arribar al públic general. Des de l’Ajuntament de Cocentaina seguirem apostant per iniciatives com aquesta, que creixen de la mà del prestigi de la Fira de Tots Sants”.
En aquesta mateixa línia, l’Alcalde de Cocentaina, Jordi Pla, ha reafirmat el compromís municipal amb el sector primari i la promoció de l’oli d’oliva verge extra: “Des de l’Ajuntament continuarem treballant perquè Cocentaina siga una referència en esdeveniments com aquest, que posen en valor un producte autòcton i recolzen el nostre sector primari”.
Per la seua banda, Rafael Montava, President de la Cooperativa Agrícola Catòlica de Cocentaina, promotora de l’esdeveniment, ha destacat el nivell excepcional dels olis participants: “Els olis presentats han estat d’una qualitat altíssima, amb dos empats que reflecteixen el nivell de la competició . Tant ponents com públic han valorat molt positivament l’esforç que s’està fent des de Cocentaina per consolidar l’AOVE Forum com a referent en la promoció i defensa de l’oli d’oliva verge extra, no només entre professionals”.
Tast sensorial i showcooking
La jornada de cloenda ha inclòs un tast experiencial guiat per OLENDA que va permetre als assistents descobrir les característiques sensorials dels olis premiats. Tot amenitzat per tabal, dolçaina i balls tradicionals. Com a traca final, el Xef de l’AOVE, Dani García Peinado, membre d’Aovespain i xef de la Selecció Espanyola de Futbol, ha oferit un showcooking amb els olis guardonats, mostrant la seva versatilitat a l’alta cuina.