La Generalitat Valenciana insta la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) a aclarir si el passat 29 d’octubre va constituir, tal com obliga la normativa, el Comité Permanent de l’organisme de conca per a abordar i analitzar totes les mesures de seguretat i precaució establides amb l’objectiu de minimitzar els riscos derivats de l’avinguda excepcional en el riu Magre del passat 29 octubre i del risc de trencament de la presa de Forata.
Fonts del govern valencià recorden que, tal com estableix l’article 49 del Reial decret 927/1988, de 29 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de l’Administració Pública de l’Aigua i de la Planificació Hidrològica, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer estava i està obligada a constituir quan més prompte millor un Comité Permanent en casos d’avingudes o altres circumstàncies de tipus excepcional, com les esdevingudes el 29 d’octubre. Aquest Comité Permanent ha d’estar format per la Presidència de la Confederació Hidrogràfica, la Direcció Tècnica, la Comissaria d’Aigües i el Cap d’Explotació. A més a més, en la pròpia presa, per al desenvolupament de les actuacions marcades pel Comité de Permanent, han de ser presents el cap d’Explotació i els seus adjunts. Aquest comité és l’òrgan competent en matèria de seguretat de la presa, i entre les seues funcions estan les d’informar i assessorar les autoritats competents en matèria de protecció civil en les emergències per inundacions.
Aquestes mateixes fonts sostenen que seria convenient un exercici de total i absoluta transparència per part de la direcció de la Confederació Hidrogràfica a fi d’aclarir si l’organisme va complir amb les directrius fixades en el Pla d’Emergència de Presa de l’embassament de Forata i en el Pla Especial davant el Risc d’Inundacions de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, tots dos plans requereixen a la Presidència de la CHJ l’activació d’aquest Comité Permanent en casos d’avingudes o altres circumstàncies de tipus excepcional, un supòsit, el de l’excepcional avinguda succeïda en el riu Magre i Forata, que es va donar el passat 29 d’octubre i que va afectar nombroses poblacions valencianes.
Des de l’administració autonòmica creuen que és molt important que la CHJ concrete si aquest Comité Permanent es va constituir o no, ja que és l’òrgan competent per a adoptar les mesures que estime oportunes, fins i tot embassaments i desembassaments d’aigua extraordinaris, fins i tot sense necessitat de sentir la Comissió de Desembassament de la conca, havent de donar compte immediat a més de la seua actuació a la Direcció General d’Obres Hidràuliques i posar en coneixement de la pròpia Comissió el conjunt de mesures adoptades.
Així mateix, aquestes mateixes fonts demanen a la CHJ que informe com més prompte millor sobre que en cas que convocara el citat Comité Permanent amb motiu de la situació viscuda en la presa de Forata, aclarira a més si es va estendre acta del tractat i acordat en el comité; també sol·liciten transparència sobre el que diuen eixes actes i quins tipus i quants desembassaments d’aigua es van acordar. En cas que el Comité Permanent no haguera sigut convocat, aquestes fonts veuen imprescindible que la CHJ explique les raons de la falta de convocatòria d’aquest.
Les fonts de la Generalitat remarquen que tal com estableix l’apartat 2 de l’article 367 del Reglament de Domini Públic Hidràulic, modificat en l’RD 638/2016, el titular de la presa, en aquest cas la Confederació, ha d’elaborar les normes d’explotació i els plans d’emergència de les preses, així com disposar dels mitjans humans i materials necessaris per a garantir el compliment del que s’estableix en aquests documents i altres obligacions en matèria de seguretat. Aquests Plans d’Emergència de Presa (PEP) analitzen les conseqüències de les possibles emergències que poden donar-se en aquestes i estableixen l’estructura, organització i funcions a desenvolupar per part dels treballadors de la pròpia presa, així com l’òrgan competent en matèria de seguretat de preses de cara a adoptar les mesures necessàries per a minimitzar les conseqüències de l’emergència.