Home Alcoi Altre projecte de macroplanta fotovoltaica a la Vall de Polop posa en...

Altre projecte de macroplanta fotovoltaica a la Vall de Polop posa en alerta als veïns d’Alcoi, Castalla i Onil

0
SHARE
Paratge alcoià de Polop Alt, a la Vall de Polop, on es pretén instal·lar l'enèssima macroplanta fotovoltaica proposada a l'interior alacantí.

Una empresa filial de la gegant energètica Iberdrola ha presentat un nou projecte -i ja en van uns quants- de macroplanta fotovoltaica a les comarques de l’interior de la província d’Alacant. Després de les projectades a Castalla-Tibi, Ibi, Gaianes o Benifallim, ara un nou projecte afecta a la Vall de Polop, ubicada entre els parcs naturals de la Font Roja i la Mariola.

El projecte, a més i tal i com venen denunciant diferents plataformes ciutadanes, ha eixit a exposició pública al llarg del mes d’agost. Un fet que porta a aquests col·lectius a pensar que les promotores tracten així de minimitzar l’arribada d’al·legacions. Això suposaria reduir la quantitat de traves amb que ja de per sí compten aquests projectes, sobre tot en l’àmbit mediambiental.

El projecte és un dels majors de tota la muntanya alacantina, amb una superfície de 272.000 m2 sobre els que ubicar més de 107.000 panels solars i que requeriria d’una inversió de 32M€. Les línies elèctriques que connectarien la planta amb la subestació de Castalla suposarien afeccions als termes municipals tant de la capital de la Foia com d’Onil, ja que el travessaria pel nord-oest.

La superfície principal del projecte ocupa a l’oest bona part de la linde entre els termes d’Alcoi, Onil i Banyeres entorn a la carretera CV-803. L’Ajuntament de la localitat de la Mariola ja ha traslladat al Servei Territorial d’Energia la incompatibilitat d’eixos terrenys amb les infraestructures que preveu la macroplanta. A més, la major part de la superfície que ocuparia es situa sobre sòl rústic no urbanitzable.

Guanyar Alcoi denúncia interessos especulatius

L’alerta que ha provocat l’enèssim projecte d’aquestes característiques al considerat com a pulmó de la província és tangible i ja s’ha materialitzat. Des de la ciutat dels ponts, la plataforma ciutadana Guanyar ha denunciat el que considera una iniciativa amb interés espaculatiu provinent d’una gran empresa. Altres projectes similars a la zona estan plantejats per fons de capital risc, afirmen.

A més, Guanyar denuncia que el projecte -que rep el nom ‘FV Alcoy’- no compta amb els pertinents estudis d’impacte ambiental. De fet, en la zona en la que està proposada la seua instal·lació trencaria els corredors biològics que discorren entre els dos parcs naturals de l’interior alacantí, posant en risc espècies com l’àguila reial o el voltor lleonat. El valor natural de la zona de la Vall de Polop ja va fonamentar una primera negativa de Generalitat a aquesta infraestructura.

A més, afirmen que la repercussió socioeconòmica del projecte és limitada, ja que no crearia llocs d’ocupació a les poblacions afectades. Per a Guanyar, la solució és equilibrar la creació d’energia sostenible amb la cura del Medi Ambient. Per això, proposen la instal·lació de plaques solars en els sostres d’edificis i empreses a les diferents localitats. La plataforma no descarta mobilitzacions si ‘FV Alcoy’ segueix endavant en els terms en que està plantejat.

Termini d’al·legacions

Mentre tant, des d’Ibi diferents col·lectius socials continuen tractant de recaptar signatures per a aturar el projecte ‘Kenejorna’. Ho fan de 18 a 20 els dimarts al Centre Social Polivalent Carme Garrigós de la vila de les nines. Tot degut a que el proper dimecres 18 de setembre acaba el termini per a presentar al·legacions. La idea d’aquests ens és substituir aquestes macroplantes per l’autoconsum i les comunitats energètiques locals.