Pepe Serna ha revalidat la presidència de la patronal del tèxtil valencià Ateval per als propers quatre anys, en un acte multitudinari, on també s’ha renovat el Comitè Executiu de l’entitat. Serna és, a més, integrant del Consell Intertèxtil Espanyol. Tot davant de més de 200 representants del món polític, econòmic, educatiu, associatiu i empresarial valencià.
Entre les personalitats presents, ha donat suport a la nova presidència d’ATEVAL el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón; la vicepresidenta de la Diputació de València, Natalia Enguix; Cambra València, CEV, UPV, Universitat de València, secretaris autonòmics, directors generals, alcaldes, regidors i empreses associades d’Ateval, entre altres convidats.
Serna ha fet balanç dels darrers quatre anys, marcats per la pandèmia de la COVID i les seves conseqüències, i ha presentat els eixos principals del seu programa per a aquesta nova legislatura 2024-2028, que comença ara. Actuacions que es centren en l’atracció d’inversions i finançament per a les empreses del sector, en generar aliances empresarials que puguin suposar fusions i adquisicions intra i intersectorials per crear empreses més grans i grups empresarials que puguen suposar un impuls sectorial.
Objectius de la legislatura
Un dels grans objectius és treballar en la projecció institucional, tractant de potenciar i incrementar la massa crítica i el poder de negociació del Clúster Tèxtil Valencià, mitjançant aliances institucionals i comercials a nivell nacional i internacional. També es troba entre els objectius el d’impulsar Ateval com a eix col·laboratiu i lobby a nivell nacional i europeu, que permeta presentar unes reivindicacions més ajustades a les necessitats i possibilitats del sector a Madrid i Brussel·les.
Pepe Serna ha destacat que “reconvertir un sector és, en aquest cas, un assumpte de canvis significatius a les empreses per donar-li un fort impuls al sector i aconseguir incrementar de manera no lineal la seva competitivitat: en la seva mida, qualitat, innovació, digitalització, internacionalització, així com al seu capital humà i al seu possible finançament. Aquests canvis necessaris no seran fàcils, sobretot per a les empreses més manudes o les que estiguen en pitjor posició. Però si un nombre significatiu d’empreses s’implica, es faran possibles resultats a mitjà termini que tots veurem”.
Diagnòstic del sector tèxtil
Durant l’acte s’ha presentat l’Informe de la Indústria Tèxtil de la Comunitat Valenciana, una publicació que recull un diagnòstic complet de la salut del sector, obtinguda a partir d’un exhaustiu anàlisi d’informació detallada extreta de diverses fonts estadístiques i de les mateixes empreses associades d’Ateval.
Aquest informe pretén, també, donar visibilitat de la realitat d’aquest negoci, analitzar-ne els punts forts i de millora i els reptes en el present i el futur, amb l’objectiu de ser una eina valuosa per a tots els actors del sector. Ocupació, empreses, subsectors, xifres econòmiques o sostenibilitat són alguns dels àmbits temàtics en què se centra la publicació.
Entre els reptes del sector per als propers anys, com detalla a l’informe José Pla, Catedràtic d’Organització d’Empreses de la Universitat de València, es troba “la relocalització d’algunes etapes productives, la importància creixent de la sostenibilitat i l’economia circular, els avenços en intel·ligència artificial, l’adopció d’estratègies internacionals més sòlides i glocals, i la captació i la retenció del talent”.
El rector de la UPV, José Esteban Capilla, ha impartit la conferència ‘Binomio Universidad-Empresa, motor de desenvolupament econòmic i social’, en què ha destacat la importància de l’estreta relació entre el coneixement, la investigació i la indústria, per poder estar-hi al capdavant, i ser focus d’atracció d’inversió i talent.
Durant la jornada s’ha lliurat, així mateix, el Premi Ateval a la Trajectòria Empresarial per a l’empresari José Sanjuan, president de Comersan, amb un dilatat recorregut al món de la tèxtil-llar, al capdavant de l’empresa Comersan que va fundar el 1969. Aquest reconeixement destaca, cada any, la trajectòria rellevant d’un empresari/ària del sector tèxtil valencià.
Acompanyament institucional
El President de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha tancat l’acte afirmant que ha volgut estar present “per acompanyar i felicitar personalment un amic”. En la seva intervenció, s’ha referit a Ateval com “una família unida” de la qual destaca que “sou un exemple extraordinari a l’hora de estirar el carro i conformar un equip professional, posant Ateval a un altíssim nivell d’empatia i cooperació amb les diferents entitats, administracions, universitats, càmeres….”.
Tot i això, ha volgut reiterar el suport al sector no només des de la Conselleria d’Indústria, sinó de tota la Generalitat Valenciana a través de la reforma econòmica que s’està impulsant.