L’Ajuntament d’Alcoi ha repartit aquest dimarts 20 de febrer els primers 14 ‘Kits Ciutadans’ entre les persones que van participar en la primera edició del concurs públic per a adjudicar aquests dispositius. El projecte, que té com a objectiu acostar, promocionar i difondre la tecnologia emergent entre la ciutadania, està subvencionada al 70% per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.
En total, s’han repartit sis ‘kits’ de cooperació social, tres de mesurament de la qualitat de l’aire interior i altres cinc de mesurament de les condicions mediambientals. Cadascun d’aquests ‘kits’ es composa d’un paquet de sensors i una màquina de senzilla instal·lació i configuració, amb els quals poder connectar-se a la xarxa IoT (Internet Of Things) municipal, i rebre dades en temps real.
Per a facilitar el seu ús, també s’ha creat una plataforma en línia de visualització de dades i contingut formatiu. En ella, d’una banda s’explica el funcionament dels diferents dispositius i, per una altra, s’ofereix una guia didàctica d’activitats. Els beneficiaris als quals s’ha lliura el seu ‘kit’ han sigut els primers a participar en un senzill concurs obert al públic, del qual tornarà a convocar-se una altra edició pròximament.
Més de la meitat de kits entregats
El projecte compta amb un total de 235 ‘kits’, dels quals 152 ja estan repartint-se entre els centres educatius d’Alcoi perquè l’alumnat treballe amb ells a les aules com a part de la seua programació curricular.
Durant la seua intervenció, l’Alcalde d’Alcoi, Antonio Francés, ha agraït l’interès d’aquests primers beneficiaris i ha animat a la ciutadania a adherir-se a aquest projecte que, “de forma molt senzilla i didàctica fa partícips de la tecnologia a tots els membres de la família, sense importar la seua edat”. Francés ha subratllat la col·laboració d’altres Administracions, com la Generalitat Valenciana, en el finançament del projecte, així com les aportacions d’altres institucions, com a universitats i Instituts Tecnològics.
Tant per a aquelles persones que no disposen d’ordinador propi com per a aquelles que necessiten ajuda en el procés, els tècnics encarregats del projecte estaran a la disposició de la ciutadania que vullga participar d’aquesta iniciativa. Es recomana sol·licitar cita prèvia per a poder ser atesos de forma personalitzada.
Tres models de ‘Kits Ciutadans’
El ‘Kit Mediambiental’, composat per diferents sensors que registren les condicions climàtiques d’un espai interior o exterior d’una zona en particular. Mesura paràmetres com la temperatura, la humitat, la pressió, el so o la detecció de contaminació.
El ‘Kit Qualitat d’Aire Interior’, format per un sensor de CO₂ i un sensor semafòric, així com un sensor de distància per ultrasons. Tots aquests elements permeten que les persones puguen comprovar la qualitat de l’aire de l’espai en el qual està instal·lat.
El ‘Kit de Cooperació Social’ està dissenyat en una Raspberry Pi 3B, en la qual s’ha incorporat el joc ‘Simon diu’, així com el joc entre majors i xiquets. D’aquesta manera es pretén acostar la tecnologia a aquestes dues franges d’edat amb una fi educativa i de transmissió de valors.