El Consorci Terra -que aglutina 37 municipis de les comarques de l’Alcoià, El Comtat i l’Alacantí- i l’empresa adjudicatària de la gestió de les instal·lacions de valorització i eliminació de residus d’aquest pla zonal, han presentat aquest dimecres el projecte per a la modernització i millora de la planta de Pedra Negra, al terme municipal de Xixona.
Aquesta actuació suposarà una inversió d’entre 35 i 40 milions d’euros euros, tal com ha indicat el director de negoci de l’empresa adjudicatària, José Antonio García, i convertirà aquesta planta en “la més moderna i avançada del país, amb la incorporació de nous processos d’última generació i amb missió de complir les normatives europees i assolir els objectius fixats per al 2030″, ha afirmat el directiu.
A partir de l’1 d’abril es recupera el control directe de la instal·lació i de les entrades d’altres consorcis, en ser de nou de titularitat pública. Serà llavors quan es pose en marxa el projecte de millora presentat per la companyia a alcaldes, regidors i tècnics dels municipis del Consorci.
Autoabastiment i Agenda 2030
Una vegada s’implanten totes les millores -que en realitat serà com construir-ne una de nova planta, ja que els pocs espais actuals que es conservaran es renovaran pràcticament íntegrament- la planta serà autosuficient energèticament mitjançant la instal·lació de panells fotovoltaics i l’aprofitament dels gasos de l’abocador per a produir energia elèctrica a través d’un motor de cogeneració, cosa que permetrà estalviar 604.000 euros de combustible fòssil.
A més, la instal·lació i l’equipament estan pensats per a millorar considerablement l’eficiència energètica, cosa que permetrà també un estalvi de 80.000 euros. José Antonio García ha indicat que per al 2030, amb totes les millores que es posaran a marxa, s’estarà en condicions d’assolir els objectius fixats per Europa. Entre elles estan els de reducció de residus que acaben a l’abocador en un 10%, increment de valorització de un 65% i incentivar la taxa de reciclatge de residus fins al 50%, “valors dels que ara estem molt lluny”, ha assenyalat Garcia.
Tecnologia puntera
Les noves instal·lacions i processos que seran implantats incorporen separadors òptics d’última generació, separadors fèrrics i d’alumini; una gran planta de tractament per als residus orgànics i la seva transformació en compost; i una nova planta de biogàs per autoconsumir l’energia generada. L’adjudicació a aquesta empresa contempla 33 mesos per dur a terme tota la inversió i les millores, i 20 anys de gestió de la planta.
El President del Consorci i Alcalde d’Agost, Juanjo Castelló, ha indicat que “representa una gran millora en instal·lacions i equips” i ha subratllat que “el nostre objectiu és aconseguir portar a abocador el mínim possible i que es valoritzen els residus que arriben a planta, mitjançant la separació en origen, ja que tot el que puguem fer en aquest sentit serà una millora en la sostenibilitat i respecte al medi ambient, i un millor futur per als pobles i ciutats que componen el Consorci”.