Home Biar Biar també es blinda per a impedir la instal·lació de macroplantes de...

Biar també es blinda per a impedir la instal·lació de macroplantes de renovables que deterioren el seu paisatge

0
SHARE
Plaques solars en xicotet format instal·lades a Alcoi.

L’Ajuntament de Biar ha aprovat en ple aquest dimecres la suspensió de la concessió de llicències per a les activitats relacionades amb la implantació d’instal·lacions d’energies renovables. La mesura, que tindrà una durada de dos anys, s’adopta amb l’objectiu d’elaborar una normativa específica per a aquest tipus d’activitats. Així, es blinda davant la sol·licitud constant d’implantació d’aquest tipus d’infraestructures al terme municipal. Cosa que ja ha ocorregut abans a diverses poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.

La proposta comporta la redacció d’una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per ordenar la implantació d’instal·lacions industrials de producció d’energia a partir de fonts renovables que superen l’autoconsum. Mentre es redacta la modificació, també es proposarà la suspensió de llicències en aquest àmbit inicialment per dos anys.

La suspensió afecta tant les instal·lacions de producció d’energia a partir de fonts d’energia renovables -incloent les plantes fotovoltaiques i els parcs eòlics- com les línies d’evacuació que inclouen la connexió amb la xarxa de transport o distribució. Per contra, no afecta les sol·licituds dautorització destinades a autoconsum tant de residències particulars com de les activitats agràries, industrials o terciàries.

Defensa del territori

L’equip de Govern ha defensat la mesura, assenyalant que és necessària per a garantir una planificació adequada de la implantació de les energies renovables al municipi. D’aquesta proposta, que es porta al ple com a mesura d’urgència, ja es va informar a la comissió informativa passada, que es portaria al ple per urgència, en estar ultimant la documentació.

Així, la setmana passada els grups de l’oposició van conèixer la intenció de l’Alcaldia de portar la proposició a la sessió plenària perquè fora aprovada per tots els regidors. “en cap moment l’equip de govern està en contra de les energies renovables, però no podem consentir ni acceptar totes les instal·lacions, que sol·liciten permís per instal·lar-se al nostre territori“, ha afirmat la primera edil.

Així mateix, ha subratllat que “en cap moment l’equip de Govern està en contra de les energies renovables, però no podem consentir ni acceptar totes les instal·lacions, que sol·liciten permís per instal·lar-se al nostre territori i, en això, crec que tant govern com oposició estem dacord. Per això, hem demanat al PSOE i Acord per Biar que donen suport a la suspensió de les llicències”.

Actuacions prèvies

Durant aquest darrer any, l’equip de Govern ha executat diferents accions encaminades a frenar i defensar-se de l’allau de peticions que s’han registrat per instal·lar plantes fotovoltaiques. Ja al mes d’abril, es va iniciar el procés per suspendre les llicències i un mes abans, l’Ajuntament, les associacions i la Conselleria d’Emergència Climàtica van crear un front comú per lluitar contra l’agressió que suposen la implantació d’aquestes macroplantes.

Menys bucrocràcia per a les renovables

I tot açò ocorre mentre la Conselleria d’Indústria ha anunciat un nou marc legislatiu per a facilitar la instal·lació d’energies renovables a tot el territori valencià. La nova mesura es centra en l’eliminació de burocràcia, cosa que no pareix complicar massa l’arribada de projectes de macroplantes fotovoltaiques a bona part dels ajuntaments de la muntanya alacantina. Bona part d’ells ja han pres mesures per a evitar danys als seus paratges per la instal·lació d’aquests macroprojectes.