Ivan Vallés Ferrer, doctorand del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha obtingut en la IX edició dels Premis IIAMA, l’accèssit “Aigua i ciutat” pel seu Treball Final de Màster “Utilització d’espècies de ferro complexades per a processos fotoquímics de tractament d’aigües”, dirigit pel catedràtic Antonio Arques Sanz, el professor Iván Matías Sciscenko (Universitat Politècnica de València), i la professora Alessandra Bianco Prevot (Università degli Studi di Torino).
La seua investigació tracta la problemàtica dels Contaminants de Preocupació Emergent (CECs) i la dificultat de la seua eliminació, mitjançant els processos convencionals de tractament d’aigües residuals.
És per això que en el seu treball avalua el potencial del procés foto-Fenton per a la seua eliminació, així com els efectes positius dels àcids húmics (HA) en tractar de dur-lo a terme a pHs pròxims al de l’aigua natural.
L’objectiu final del procés és tractar i eliminar de les aigües residuals contaminants sorgits principalment dels medicaments i els pesticides que no es poden abordar en les depuradores convencionals. El procés persegueix eliminar els contaminants de les aigües residuals per a retornar-les de nou al medi natural. També es contempla en un futur aplicar aquest mètode en l’àmbit industrial.
Els premis
Aquests guardons són una referència per a joves investigadors. En aquesta novena edició s’han presentat 21 sol·licituds en la categoria de Treball Final de Màster i Treball Final de Grau i 22 en la modalitat de Tesi Doctoral; totes elles d’una excel·lent qualitat tècnica i científica segons va manifestar el jurat en l’acte de lliurament.
L’explicació científica del procés
Mitjançant el procés foto-Fenton, el peròxid d’hidrogen és descompost en diverses espècies, entre elles els radicals hidroxil (·OH), els quals presenten una elevada reactivitat. Això ocorre gràcies a la capacitat de les sals de ferro per a catalitzar la descomposició del H2O2. No obstant això, un augment del pH en el mitjà pot produir la formació de compostos de ferro inactius o la seua precipitació. Per a mitigar aquesta formació i mantindre el ferro actiu existeixen diverses espècies o materials de caràcter orgànic que són capaços de complexarlo. Un tipus d’aquests materials és la matèria orgànica, en particular els àcids húmics (HA). Per a això, s’observarà l’efecte de la matèria orgànica en el procés foto-Fenton actuant tant de manera homogènia com de manera heterogènia, amb l’ús de nanopartícules amb el centre de magnetita i recobertes amb àcid húmic. D’altra banda, així com hi ha compostos que milloren el procés, també hi ha uns altres que causen problemes i inconvenients en el procés. Entre aquests compostos es troben diferents sals inorgàniques, com els clorurs o els fosfats. En el treball d’Ivan s’observa l’efecte d’aquests dos tipus d’ions sobre el mitjà, així com si els HA poden mitigar el seu impacte.