Home Alcoià Els Moros i Cristians, en peu de guerra contra la SGAE pels...

Els Moros i Cristians, en peu de guerra contra la SGAE pels elevats costos de la música festera

0
SHARE
Un moment de l'assemblea celebrada per la UNDEF en Expofesta, a Fira Alacant.

Aquest passat cap de setmana, la Unió Nacional d’Ens Festers (UNDEF), que aglutina a la immensa majoria de les poblacions que celebren Festes de Moros i Cristians, ha celebra la seua assemblea trimestral. Ho ha fet en el marc de la fira Expofesta, que s’ha celebrat a Fira Alacant. Un dels principals temes a tractar ha sigut el de la música festera, gestionada per la Societat General d’Autors i Editors (SGAE).

Entre UNDEF i SGAE existeix un conveni que data des del 2008, els termes del qual, segons l’ens fester, estan incomplint-se sistemàticamen des de fa anys. L’augment de les taxes que cada filà, comparsa o associació d’aquestes ha d’afrontar no han deixat d’augmentar des de fa anys. Tant que des de la UNDEF afirmen que els preus s’han quadruplicat, amb conseqüències per als festers. Cosa que també ha ocorregut amb altre element imprescindible per a aquest tipus de festejos com és la pólvora.

Els Moros i Cristians, els que més paguen

Entre aquestes es troba el fet de la reducció del tamany de les bandes que interpreten marxes mores, cristianes o pasdobles durant els festejos. Un fet que redunda no sols en la qualitat i vistositat dels actes festers, sinó també en les pròpies bandes de música, molts dels integrants de les quals viuen precisament de la interpretació d’aquestes peces. UNDEF i SGAE porten temps negociant una adaptació de les tarifes, ja que el món fester denúncia que paguen molt més que altres festes amb tant o més renom que els Moros i Cristians, com les Falles de València, les Fogueres de Sant Joan o la Setmana Santa de Sevilla.

Aquest fet genera un agravi comparatiu que ha portat a la UNDEF a contactar aquest mateix dilluns 6 de novembre amb el Ministeri de Cultura. Es tracta així d’aconseguir un mediador que permeta adaptar el cànon per la música a uns preus assolibles per als Moros i Cristians. Molts dels ens que els integren s’han vist obligats a pujar quotes als seus festers per a poder cobrir la despesa creixent en música.

Una societat de drets d’autor paral·lela?

Si la situació no canvia per part de la SGAE, UNDEF sospesa la possibilitat de crear la seua pròpia societat de drets d’autor que incloga als compositors de música per als Moros i Cristians, així com les marxes mores, cristianes i els pasdobles que generen. Cosa que es duria a terme a través de la Societat Espanyola de Drets d’Autor (SEDA) i que podria abaratir el cos d’un element capital per a les Festes que, segons la UNDEF, està arribant a preus quasi prohibitius.