Home Castalla La Guàrdia Civil realitza registres a una urbanització de Castalla com a...

La Guàrdia Civil realitza registres a una urbanització de Castalla com a part d’una xarxa de tràfic de drogues

0
SHARE

La Guàrdia Civil -en el marc de l’operació Miller d’àmbit nacional, que desenvolupa el Pla de resposta policial al cultiu i tràfic il·legal de marihuana i els beneficis del mateix- ha desenvolupat l’operació Florenpapa-Scouts. Com a resultat han detingut 9 persones que integraven una banda dedicada al cultiu de marihuana i la seva posterior va enviar a països europeus. L’autoritat judicial competent ha decretat l’ingrés a la presó de 8 dels membres d’aquesta organització.

Les investigacions es van iniciar el desembre de l’any passat, quan la Guàrdia Civil va obtenir informació sobre la presència d’una organització criminal d’origen albanesa dedicada al cultiu de marihuana indoor a la província d’Alacant. Immediatament, els comandaments de la Guàrdia Civil d’Ibi i Altea, de manera conjunta i amb la finalitat de confirmar la informació obtinguda, van donar inici a l’operació Florenpapa-Scouts.

Plantació a Castalla

En una primera fase, es van localitzar tres plantacions de marihuana a xalets de zones exclusives d’Altea, Castalla i Alacant, on els delinqüents buscaven passar desapercebuts. Després de minucioses vigilàncies, els agents van aconseguir identificar els membres del grup criminal i desentranyar els seus rols i funcions.

Al primer esglaó de la banda, hi havia un oncle i el seu nebot, tots dos albanesos i considerats els líders del grup, que a més posseïen en vigor una Ordre Europea de Detenció i Extradició (OEDE) procedent de les autoritats judicials italianes per fets similars. Sota el seu comandament, hi havia cinc homes encarregats de la vigilància i custòdia de les plantacions, garantint també la seguretat davant de possibles robatoris d’altres bandes. Dos individus més s’encarregaven de tasques logístiques.

Un cop els agents van poder vincular tots els investigats amb el cultiu de la droga, el 25 de juny passat, amb el suport del comandament de Sax i de les Unitats de Seguretat Ciutadana (USECIC) d’Alacant i Torrevella, es va realitzar l’explotació de loperació. Durant els quatre registres simultanis que es van fer a Alacant, Altea i Castalla, es va aconseguir desmantellar l’organització criminal.

Plantacions enganxades a la xarxa elèctrica

Es van detenir 9 homes de nacionalitats albanesa, grega i italiana, amb edats compreses entre els 21 i 58 anys. A més, van confiscar 2 armes de foc, 1.592 plantes de marihuana, 1.005 euros en efectiu, material utilitzat per al cultiu i 2 vehicles de motor d’alta gamma. Als habitatges, els delinqüents, per fer més eficients i rendibles les plantacions, havien realitzat enganxalls clandestins a la xarxa elèctrica, generant un perjudici econòmic de 196.782 euros a les companyies elèctriques.

En el moment de les detencions, un dels líders va intentar fugir per un balcó, però finalment va ser detingut pels agents a la terrassa d’un habitatge proper. Els delictes que se’ls han imputat als detinguts, d’acord amb el grau de participació, inclouen trànsit i cultiu de droga, tinença il·lícita d’armes, defraudació de fluid elèctric, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal.

Els detinguts, juntament amb les proves obtingudes, han estat posats a disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 2 d’Ibi, que ha decretat l’ingrés a la presó de 8 dels membres de la banda, incloent els dos líders. Aquestes actuacions s’emmarquen dins de l’operació Miller d’àmbit nacional, que desenvolupa el pla de resposta policial al cultiu i tràfic il·legal de marihuana i els beneficis del mateix, que la Guàrdia Civil porta a terme per combatre el tràfic de drogues.