Intensa jornada la que s’ha viscut aquest passat diumenge a totes les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. En menys de dos mesos, els veïns de les 32 localitats de la zona han sigut cridats per segona vegada a les urnes. En aquesta ocasió s’elegeix als 350 representants al Congrés dels Diputats, que posteriorment elegiran al que serà el proper President del Govern espanyol.
En els passats comicis del 28 de maig, bona part de les poblacions de la zona van atorgar la victòria al PP, afegint a aquest resultats l’entrada de l’ultra dreta que representa VOX en quasi totes les poblacions on s’ha presentat. Una realitat que s’ha mantingut durant les eleccions generals del 23J, encara que amb notables diferències respecte tant a les municipals i autonòmiques com al mapa de vots que es dona a nivell nacional.
L’esquerra també resisteix a la muntanya
La primera conclusió després d’analitzar els resultats electorals a l’interior alacantí és que, com ha ocorregut a nivell estatal, el PP ha guanyat les eleccions. Ho ha fet amb un percentatge de vot lleugerament superior al registrat a tota Espanya, fregant el 36% (35,77%) de les paperetes. La segona força política a la muntanya és el PSOE, que ha resistit una hecatombe pronosticada per enquestes que s’han revelat més bé poc útils a tenor dels resultats.
Els socialistes mantenen un percentatge de vots a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla que arriba al 31,8% dels sufragis emesos. La principal diferència entre els resultats electorals de l’interior alacantí en relació als nacional és que VOX no és la tercera força política en el primer dels casos. Un paper que queda reservat per a la coalició Sumar, que alcança el 18,3% dels vots pel 11,9% que ha aconseguit la formació d’ultra dreta. La resta de formacions s’ha quedat amb el 2,2% dels vots a l’interior alacantí.
Major participació
Tot en una jornada electoral on la participació ha estat per damunt del 75% a la pràctica totalitat de municipis de la zona. Participació que ha sigut major -superant el 80% del cens electoral- sobre en les localitats menys habitades de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. És una de les principals explicacions de per què els resultats electorals no responen a les enquestes que la dreta ha barallat durant la darreres setmanes, i que apropaven a la dupla PP-VOX a un govern en coalició i amb una majoria absoluta que finalment no ha sigut tal.
Amb aquestes dades, les comarques de la muntanya alacantina segueixen suposant un important baluard de vots per a les formacions d’esquerres tot i la victòria del PP. De fet, entre PSOE i Sumar agutinen el 50,1% dels sufragis a la zona pel 47,7% que sumen les formacions conservadores. Les votacions s’han dut a terme en un clima festiu que ha mantingut ben animades les localitats de la zona durant tota la jornada, i que ha transcorregut sense incidents.
Incertesa i possible repetició electoral
D’ara endavant s’enceta un període de negociacions en que tant PP com PSOE van a obrir converses amb la resta de formacions per a formar govern. Cap de les 2 ho té fàcil, encara que l’experiència de la darrera legislatura fa pensar en que els socialistes poden estar més a prop de poder negociar suports per a la investidura de Pedro Sànchez que el PP. Tot depenent de a quin candidat propose el rei Felip VI la formació de govern.
En qualsevol cas, no es pot descartar que cap de les formacions puga obtindre una majoria que els permeta governar, pel que no és descartable la convocatòria de noves eleccions generals si no es tanquen acords. La formació nacionalista catalana Junts té en el seu sostre la possibilitat de decantar la balança.