L’evolució de la societat amb el pas dels anys i la normalització de conductes que han existit al llarg de la història però que han estat perseguides durant segles és una realitat en ple segle XXI. La igualtat entre totes les persones, independentment de la seua raça, creences, sexe o identitat sexual, és un dret humà reconegut a nivell mundial, tot i que en els darrers anys estan proliferant discursos polítics que ho neguen. Per això, col·lectius com l’LGTBI continuen programant jornades reivindicatives com la que s’ha celebrat aquest cap de setmana.
És el conegut com Orgull LGTBI, que ha enllestit completes programacions culturals, d’oci i festives a bona part de les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Entre elles destaquen els casos d’Alcoi i Onil. En el primer cas, centenars de persones s’han bolcat en les activitats programades pels diferents ens representatius del col·lectiu, incloent una manifestació en la que s’ha visibilitzat la lluita per la igualtat de drets.
Cultura en l’Orgull d’Onil
En el cas de la vila de les nines, les activitats han cobert tot el cap de setmana amb una diversa programació que ha inclòs des de festes fins xerrades i diferents activitats culturals. A Onil, les jornades LGTBIQ+ ja estan consolidades al calendari, i anualment atrauen a investigadors universitaris que treballen documentant la història del col·lectiu al llarg dels anys. Una història molt més antiga dels que la gent sòl pensar.
Amb la programació d’aquestes activitats, poblacions com Alcoi i Onil es situen com a referents en el mapa de la igualtat entre persones a la província d’Alacant.