El Ple de l’Ajuntament d’Alcoi a aprovat amb els vots favorables de tota la corporació excepte Vox que s’ha abstingut la sol·licitud a UNICEF per a la renovació del segell de reconeixement d’Alcoi com a ‘Ciutat Amiga de la Infància’. Cal recordar que a la fi de novembre de 2018, UNICEF va entregar a l’Ajuntament d’Alcoi el segell de CAI, Ciutat Amiga de la Infància, en la VIII convocatòria, en un acte celebrat a Oviedo. Aquest reconeixement té una vigència de 4 anys.
Per a poder complir aquests requisits per a ser Ciutat Amiga de la Infància, es va crear el CLIA, Consell Local de la Infància i l’Adolescència d’Alcoi, on participen tots els centres educatius i on els mateixos joves trien als seus representants o delegats, el programa APPI, els pressupostos participatius per a la infància, el Pla Municipal de la Infància, la Mostra de Teatre Infantil, la Biblioteca Infantil Tirisiti, el Centre Cervantes Jove, inversió en parcs infantils, o l’Escoles Poliesportives d’Iniciació, EPI, entre altres mesures. Totes aquestes mesures creades abans de 2018 ja s’han consolidat.
Relacionat amb «Ciutats Amigues de la Infància», Alcoi ha treballat durant aquests últims quatre anys les accions, dotades de recursos, previstes en el pla local d’infància, escoltant les opinions dels xiquets i xiquetes que conformen els seus consells locals de participació infantil i adolescent en tots els temes que els afecten.
“La participació infantil en l’àmbit local ha d’anar molt més enllà de tindre una opinió i ha d’incloure el dret dels xiquets i adolescents a la informació, participació i influència respecte a decisions i assumptes que els afecten, com a ciutadans i ciutadanes de ple dret que són”, ressalta la regidora d’Infància i Adolescència, Aranza de Gràcia.
Un dels temes que estan destacant durant aquest últim any en el CLIAlcoi és la seua preocupació pels problemes de salut mental que afecten la infància i l’adolescència i sobre els quals, consideren, hauria de parlar-se de manera més oberta. També creuen que és important que existisquen mitjans d’ajuda i persones a les quals acudir quan senten preocupacions i malestar que puguen posar en perill la seua salut mental, per exemple, en l’entorn educatiu.
Les polítiques d’infància representen “un exemple de transversalitat en la gestió municipal. Fomentar la participació infantil en l’àmbit local, a més de promoure un dret fonamental dels xiquets, xiquetes i adolescents, ajuda a construir societats més justes i igualitàries presents i futures”.
“Hem de tindre en compte que una ciutat que pensa en la infància és una ciutat que pensa en el futur de totes i tots, destacar les múltiples iniciatives realitzades per diferents regidories pensant en la infància de la ciutat i, sobretot, en la participació ciutadana; escoltant les xiquetes i xiquets, veus fonamentals amb molt a aportar, perquè veuen el món amb una mirada molt particular, la mirada de la infància, ressalta la regidora d’Infància i Adolescència, Aranza de Gràcia.
De Gràcia recalca que “la infància és present a la nostra ciutat, i és per això que el nostre govern treballa per a posar en marxa mecanismes i mesures per a crear entorns protectors dotats dels recursos i les capacitats suficients per a garantir, amb un enfocament preventiu i en coordinació amb els diversos àmbits, la protecció de les xiquetes, xiquets i adolescents en situació de risc i violència, dins del marc de les competències establides en la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral de la infància i l’adolescència contra la violència (LOPIVI)”.
Que suposa ser Ciutat Amiga de la Infància
Els objectius que té el Programa Ciutats Amigues de la Infància són impulsar l’adopció de Plans d’Infància Municipals, promoure la participació dels xiquets i xiquetes en la vida pública municipal a través dels Consells d’Infància, impulsar el desenvolupament de polítiques municipals que tendeixen a afavorir l’aplicació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet i promoure el treball en Xarxa d’UNICEF Comité Espanyol amb les entitats locals.
Una Ciutat Amiga de la Infància (*CAI) respecta i aplica en les seues polítiques, normes i programes els drets de la infància continguts en la Convenció sobre els Drets del Xiquet (CDN), un tractat internacional que recull els drets de la infància i que és el primer instrument jurídicament vinculant que els reconeix com a subjectes i defensors dels seus propis drets. Ser una Ciutat Amiga de la Infància significa traslladar la *CDI a l’àmbit local, reconeixent als xiquets i xiquetes el seu dret.