Home Destacats El Hackaton TextilThon d’ATEVAL premia tres projectes sostenibles i tecnològics davant dels...

El Hackaton TextilThon d’ATEVAL premia tres projectes sostenibles i tecnològics davant dels reptes del sector tèxtil

0
SHARE
Diversos estudiants treballant en equip al Hackathon.
Diversos estudiants treballant en equip al Hackathon.

ATEVAL, l’Associació d’Empresaris del Sector Tèxtil de la Comunitat Valenciana, va organitzar dissabte al matí una jornada per impulsar la innovació a la indústria tèxtil a través d’un Hackathon, on 10 equips d’alumnes han generat diferents idees que proposen solucions a problemes reals a què s’enfronta el sector tèxtil.

El Hackathon anomenat TextilThon s’ha celebrat al Centre Cultural Caixa Ontinyent i ha estat dirigit i dinamitzat per un equip expert en aquest tipus d’activitats. A la trobada s’han presentat 43 alumnes de Batxillerat i graus formatius mitjans i superiors dels centres educatius IES Jaume i IES Pou Clar d’Ontinyent, IES Cotes Baixes d’Alcoi, l’IES Sivera Font de Canals i l’IES de Bocairent.

Els alumnes, dividits en equips d’entre tres i quatre persones, han treballat conjuntament durant prop de 5 hores per aportar solucions a cadascun dels 3 reptes com l’ecodisseny, els tèxtils intel·ligents i el màrqueting digital a les seues empreses associades. Després de la valoració del jurat, sota criteris d’innovació, sostenibilitat, viabilitat i impacte, es van premiar 3 de les propostes presentades per la seua viabilitat.

Detalls del mètode de treball

Els equips participants han treballat sobre la base de la nova metodologia Time2Think, dividida en quatre fases. En una primera part, s’han identificat els problemes dels reptes a estudiar; en una segona, s’han generat idees; en una tercera, s’han prototipat i validat les solucions generades i, finalment, s’ha preparat la comunicació de les 3 idees per a la seua exposició posterior.

Després de finalitzar les 4 fases del mètode T2T, els equips finalistes han presentat els seus 3 projectes davant del jurat que ha avaluat les propostes en termes d’innovació, sostenibilitat, viabilitat i impacte. Les iniciatives guanyadores han estat per als reptes centrats en Ecodisseny i Tèxtils Intel·ligents.

Propostes premiades

El projecte premiat a la Categoria d’Ecodisseny ha estat: I.D.E.R el qual està basat en l’optimització del procés de fabricació tèxtil mitjançant l’ús d’energies renovables per al seu funcionament i l’aprofitament de l’aigua de pluja i la condensació de la maquinària per al seu abastament.

Els altres 2 reptes premiats aporten solucions a la modalitat de Tèxtils Intel·ligents: GENIATECH centrat en la inclusió de conductes d’aigua als matalassos per controlar-ne la temperatura; i SUNHEAT que proposa l’ús de tèxtils amb una alta conductivitat per a la fabricació de samarretes que aprofiten els raigs de sol per retenir la calor i evitin l’ús de peces d’abric.

Els premis per als equips guanyadors han consistit en una bossa amb material tècnic per fer esport, una ampolla reutilitzable i una targeta de regal de 50€ per gastar a un famós Marketplace tecnològic.

La iniciativa impulsada des d’ATEVAL ha estat subvencionada per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i ha comptat amb la col·laboració de Caixa Ontinyent i Fi Group. Salomé Beneyto, gerent d’ATEVAL, destaca que “és una experiència enriquidora tant per a les empreses, perquè els ofereix idees noves davant dels desafiaments actuals, com per als estudiants que hi participen, perquè aprenen sobre aquesta indústria