Home Agricultura Els sindicats agraris alerten de que l’apicultura està en risc pels efectes...

Els sindicats agraris alerten de que l’apicultura està en risc pels efectes del canvi climàtic a tota la Comunitat

0
SHARE
Abelles en un panal, en una imatge d'arxiu.

Les abelles no sols produeixen una de les substàncies més dolces i nutritives que existeixen. Per a fer-ho necessiten eixir fora dels seus panals, recórrer abres i plantes i recollir en ells el pol·len que utilitzen per a fabricar la mel. Un fet que redunda en la pol·linització de múltiples espècies gràcies a la dispersió que fan de la seua llavor les abelles. Però ara, pol·linització -i com a conseqüència, la biodiversitat- està, cada vegada més, en risc.

Això és degut -segons sindicats agraris com ASAJA Alacant- als efectes del canvi climàtic en terres alacantines. En elles existeixen en torn a 500 productos de mel, dels quals un bon grapat operen a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Tots ells són xicotets productors que estan passant una època complicada degut a la minva en la capacitat de producció de les explotacions apícoles.

La davallada en la producció de mel a la província està en l’ordre del 70% i s’explica per diversos factors. El primer és el desordre en les precipitacions que ve registrant-se en els darrers anys, i que ha reduït la quantitat de pol·len disponible per a que el recullen les abelles. Cosa que ha fet caure dràsticament la quantitat de mel produïda i que ha desencadenat un efecte dominó que posa en risc a les pròpies abelles alacantines. Es tracta d’una situació que empitjora en estiu davant les contínues onades de calor.

L’augment de costos derivat de la pandèmia i la guerra a Ucraïna també posen més difícil la tasca als apicultors, que han de fer despeses més grans per a produir però suportant també la caiguda de la producció. Per si fora poc, els panals s’enfronten a la creixent presència de depredadors, com els abellerols o les avespes, que davant la manca de nutrients en la natura ataquen directament les explotacions apícoles.

Necessitat imperiosa d’ajudes

Per si fora poc, els incendis d’aquest estiu han reduït la zona apta per a explotar aquestes instal·lacions a part de l’interior provincial. La manca de rentabilitat fa que molts dels apicultors no puguen seguir produint a pèrdues, tot i que la mel alacantina és molt ben valorada sobre tot en els mercats estrangers.

Porten anys reclamant a l’administració ajudes que no arriben com a altres comunitats, pel que han llançat la veu d’alarma: o reben suport per part de les administracions o es veuran abocats a un tancament que pot tindre efectes devastadors en el Medi Ambient i la diversitat de tot el territori alacantí.