Ibi comptarà a finals d’any amb una comunitat energètica renovable promoguda per l’ajuntament. La iniciativa recolzada per la Generalitat Valenciana contempla inicialment una instal·lació fotovoltaica d’autoconsum col·lectiu amb una potència de 106 kWp. Una nova modalitat de producció energètica, més participativa, democràtica i inclusiva que les tradicionals que generarà 166.000 kWh anuals i la instal·lació de les quals cobrirà entre el 30 i el 40% de les necessitats energètiques de 80 famílies.
L’Ajuntament, assessorat pel Grup Enercoop amb seu a Crevillent i més de tres anys d’experiència a la seua zona, està treballant en el projecte pilot d’una primera instal·lació fotovoltaica d’autoconsum col·lectiu a la coberta del CEIP Cervantes, l’energia produïda de la qual servirà per a reduir la factura de les famílies ubicades als voltants que desitgen adherir-se al model. Els estalvis inicials se situaran al voltant del 15% de la factura elèctrica, podent ser superiors quan la inversió es retorni completament.
Segons Joaquín Mas, Director General d’Enercoop, explica que “aquesta col·laboració pretén exportar i adaptar a Ibi l’experiència de COMPTEM-Crevillent, projecte a través del qual hem pogut donar forma al model de comunitats energètiques locals des dels punts de vista tècnic, econòmic, administratiu, jurídic i social. El suport que s’està donant des de la conselleria d’Economia Sostenible i el Ministeri per a la Transició Ecològica i de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), és determinant, tant pel seu convenciment com pels incentius econòmics que s’hi estan destinant”.
La inversió realitzada ronda 130.000 euros i serà assumida per l’ajuntament mitjançant ajuts de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), els quals han aportat 85.670 euros. L’explotació de la instal·lació els primers anys es basarà en un model ‘As A Service’ o de pagament per ús, sense aportació inicial per part dels consumidors. Rafael Serralta, Alcalde d’Ibi, declara que “el nostre municipi sempre obrirà les portes a projectes que ajuden a l’economia i fomenten sistemes col·laboratius de respecte al medi ambient i que la seua guia siga el compromís amb la sostenibilitat i el planeta”.
Rafael Climent, Conseller d’Economia Sostenible, assenyala que “el nostre objectiu per al 2030 és que les 542 poblacions de la Comunitat Valenciana tinguen, almenys, una Comunitat Energètica Local, i seguirem treballant en aquesta línia, per de llocs petits seguir fent coses grans” i que “el futur de la producció energètica està en mans de la ciutadania, tant com a consumidor com a productor i, per això, hem de treballar en aquesta cadena d’ajudes en l’àmbit local que ho facen possible, ja que la producció d’energia és imprescindible per a fer possible la democràcia energètica”.