La transició cap a un model energètic menys agresiu amb el medi ambient suposa una de les principals apostes de les administracions en el marc de l’Agenda 2030. Aquest document orienta les accions a emprendre per part de tots els països de la Unió Europea amb la finalitat de lliutar contra l’emergència climàtica. Els seus objectius seran d’obligatori compliment per part tant d’administracions com d’empreses i particulars.
Amb la sostenibilitat com a meta, les conselleries d’Educació i Emergència Climàtica de la Generalitat Valenciana han llançat una nova línia d’inversiones. S’aplicarà als centres educatius de Secundària de tota la regió amb una inversió inicial de vora 14,5 milions d’euros. En concret seran 114 instituts valencians els beneficiaris, dels que 40 es troben a 25 poblacions de la província d’Alacant. Entre ells s’inclouen el Frai Ignasi Barrachina i La Foia d’Ibi, La Creueta d’Onil i l’IES de Biar.
Autoabastiment i ajuda a famílies vulnerables
El projecte passa per instal·ar plaques fotovoltaiques que generen suficient electricitat per a autoabastir-los en les seues necessitats energètiques diàries. Però no només això, sino que es preveu que els panells generen més energia de la que necessiten els centres. Cosa que permetrà destinar-la a abaratir la despesa elèctrica de famílies de les poblacions on s’instal·len les plaques, tal i com contempla la llei.
A hores d’ara, la legislació permet que el sobrant energètic de les instal·lacions de renovables es destine a alleugerar els rebuts de la llum de llars ubicades a menys de 500 metres de les plaques. Generalitat vol que eixa distància arribe als 2 quilòmetres per a arribar a més famílies vulnerables.
S’estima que, amb aquesta iniciativa, siguen entre 5.000 i 8.000 les famílies beneficiàries de la iniciativa, xifra que podria ascendir a les 18.000 quan es completen totes les fases. Les famílies beneficiàries seran elegides a criteri de l’ajuntament de cada localitat on s’instal·len els panells fotovoltaics.
Activació en 2023
Educació preveu licitar els projectes aquesta tardor per a poder a adjudicar-los a principis de 2023 i que comencen a instal·lar-se a partir de la primavera. L’estalvi que es preveu que generen als centres permetrà amortitzar la inversió en tan sols 2 anys per a una iniciativa que es vol implantar en els 360 instituts públics que existeixen a la Comunitat Valenciana.
Aquest projecte -que rep el nom de ‘Zero, energia de proximitat’- valdrà també per a conscienciar als alumnes de cada centre de la necessitat de ser més sostenibles per a seguir desenvolupant una vida amb normalitat i aturar els efectes del canvi climàtic.