Que el canvi climàtic és ja una realitat és una informació que ningú que tinga accés a les dades científiques sobre meteorologia pot desmentir. Senzillament, seria fals, a tenor de tots els indicadors que dia rere dia analitzen meteoròlegs, climatòlegs i científics. Molts d’eixos indicadors són més visibles durant l’estiu, quant es registren les temperatures més altes al llarg de l’any. De vegades responen a onades de calor que modifiquen els paràmetres ‘normals’, tot i que la realitat del canvi climàtic és ja més que palèsa.
Un dels ens que presta atenció al clima a la Comunitat Valenciana és la xarxa Avamet, formada per vora 700 estacions repartides per tot el territori valencià. Algunes d’elles s’ubiquen en les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, i totes han detectat la mateixa variació entre els estius de 2021 i 2022. Es tracta de la xifra de nits tropicals que es registren en cada població, i que s’ha vist notablement incrementada en aquest lapse de temps a la muntanya alacantina.
L’anàlisi dut a terme per Avamet revela que les poblacions de l’interior alacantí -i la pràctica totalitat de la resta de localitats valencianes- han més que duplicat el nombre de nits per damunt dels 20º entre juliol de 2021 i el mateix mes de 2022. La imatge que il·lustra aquesta informació parla per sí mateixa en quant a les variacions entre l’estiu d’aquests anys. Unes dades que referenden que el mes de juliol ha sigut quasi 3º més càlid del que sòl ser habitual a tota Espanya, segons ha detectat l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).
Així, mentre l’any passat les estacions de la xarxa van registrar entre 7 i 11 nits tropicals a Alcoi, enguany eixa quantitat s’eleva fins a entre 13 i 20 nits. En el cas d’Ibi, la quantitat de nits per damunt dels 20º ha passat de 13 en 2021 a 30 en 2022. Es tracta d’un patró que es repeteix a les poblacions del Comtat, on algunes estacions han passat de 5 a 14 nits tropicals.
Dormir es complica
Les nits tropicals suposen una temperatura elevada a pesar de tractar-se d’hores sense sol. Un fet que es deu al sobrecalentament del terreny per les elevades temperatures diürnes. Però també al fet de que el mercuri no baixa ni amb l’obscuritat. Cosa que fa difícil agafar el somni a no ser que es compte amb aire condicionat o es faça ús dels ventiladors, amb la despesa extraordinària que això suposa.
Aquesta situació s’afegeix a la manca de precipitacions que porta registrant-se durant l’estiu, i que a moltes zones d’Espanya va a provocar en breu talls en el subministrament d’aigua. Afortunadament, les quantioses precipitacions de la primavera a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla fan que la zona no haja de patir pel subministrament. Ara bé, de continuar aquesta situació de sequera i temperatures per damunt d’allò normal, no es poden descartar restriccions en anys futurs.