El curs acadèmic 2018-2019, la Universitat d’Alacant implantava tres nous graus i estrenava campus universitari a Alcoi. Es tracta de Relacions Internacionals, Màrqueting; Gastronomia i Arts Culinàries, i Mestre d’Educació Infantil. A aquests graduats els espera un mercat laboral prometedor validat per la formació de prestigi i l’exclusivitat de ser els primers en el mercat.
La UA és l’única universitat pública valenciana que ofereix el grau en Relacions Internacionals, fet que el converteix en un dels de més demanda i amb una nota de tall per a accedir-hi de les més altes. Amb seixanta-cinc alumnes admesos i una llista d’espera de noranta-set persones, a la formació exclusiva s’hi uneixen les pràctiques. Jorge Urbaneja, coordinador del grau de Relacions Internacionals i del doble grau de Dret + Relacions Internacionals, informa que, en aquests moments, «tenim un percentatge força alt d’alumnat que fa pràctiques extracurriculars en institucions i empreses», com és el Ministeri d’Afers Estrangers, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) i la Unió Europea (UE). Apunta Urbaneja que «és un alumnat molt dinàmic, molt interessat per aquesta mena d’estudis i molt acostumat a treballar en entorns multiculturals, amb capacitat d’adaptació». De fet, són estudis que es distingeixen per atraure alumnat estranger, ja que «entre el 15 % i 20 % són alumnes estrangers». El doble grau Dret + Relacions Internacionals, amb la nota de tall més alta a la UA, ha admès seixanta-tres estudiants i en té cent disset en llista d’espera.
Amb un pla marcat per la transversalitat en les assignatures, nombroses destinacions en què es poden fer les pràctiques i la realitat de trobar ocupació abans de graduar-se, Gastronomia i Arts culinàries demostra la seua bona salut i el seu millor pronòstic. D’això parla la llista d’espera per a accedir a una de les setanta-cinc places oferides i els seixanta estudiants, un 60 % sobre el total d’aquesta primera promoció, que es titulen. Aránzazu Valdés, coordinadora, concreta que «alguns estan treballant ja perquè els han contractat on han fet les pràctiques, de manera que compaginen treball amb estudis. Per aquest motiu encara no han pogut finalitzar-los. Arribar a aquests resultats és mèrit de l’alumne, per la seua capacitat i actitud, i del grau, pels coneixements que ensenya». Valdés destaca la bona relació que manté el grau amb els empresaris agroalimentaris i de la restauració, «que han estat col·laborant molt activament», i amb l’Ajuntament de Dénia, interessat a ser campus amb aquests estudis a la localitat.
«Una de les poques universitats que ofereix el grau en Màrqueting, adscrit a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials, és la UA. Comença sent comú a ADE en primer i segon curs, cosa que permet cursar els estudis simultanis a un percentatge d’alumnes», assenyala la seua coordinadora, Josefa Parreño. Amb gran acceptació per part de l’alumnat, ofereix setanta-cinc places, cobertes ja, i amb llista d’espera oberta. Són trenta-cinc els estudiants que finalitzen el grau en primera promoció. També des del món empresarial es demana aquest perfil professional. Tots trenta-cinc han fet pràctiques curriculars en empreses i més de la meitat s’han quedat a ampliar les pràctiques amb les de tipus extracurriculars», concreta. Algunes d’aquestes empreses són Districte Digital, L’alacantina (Grup IDEX), Juinsa o Planeta Huerto. Com a docent en aquest grup, Parreño ha destacat el seu «alt grau de satisfacció atesa la qualitat de l’alumnat i la seua gran implicació. Així mateix, l’estudiantat també ha mostrat una gran satisfacció amb el pla d’estudis i els resultats obtinguts, ítems als quals han concedit, en l’últim informe de qualitat, una puntuació de cinc sobre cinc».
El campus universitari a Alcoi començava el 2018 amb la Unitat Didàctica a Alcoi i el grup d’alumnes de Mestre en Educació Infantil, el setè, que sumava cinquanta places, aquesta vegada en valencià com a llengua d’impartició, a les 310 que s’ofereixen en la Facultat d’Educació del campus de Sant Vicent del Raspeig. Com que es tracta d’uns estudis que generen tradicionalment una llista d’espera, s’hi afegeix un 10 % de places més, permeses per l’ANECA i cobertes cada any, indica Francisco Torres Alfosea, vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües. Inés Lozano Cabezas, vicedegana d’Educació Infantil, corrobora que «ara mateix, som el tercer grau de la UA amb la llista d’espera més extensa». «A l’alumnat d’Alcoi se’l cuida moltíssim des d’ací perquè són un grup més de la nostra facultat», incideix Lozano Cabezas. Aquest tracte especial inclou oferir-los la llista completa dels col·legis públics per a fer pràctiques, no sols els de la zona de l’Alcoià; disposar dels serveis de biblioteca vinculada a la facultat; oferir-los la totalitat d’assignatures optatives, i gestionar el canvi de grup si els interessa alguna assignatura que no s’imparteix a Alcoi.