La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, ha presentat l’informe d’activitats i resultats del Circuit Cultural Valencià de 2021, un projecte que enforteix la programació d’activitats culturals, especialment d’empreses valencianes, i que, a més, fomenta la vertebració cultural del territori valencià.
El Circuit Cultural Valencià va nàixer el maig de 2016. En 2021 ja en formen part l’Institut Valencià de Cultura, coordinador i impulsor del projecte, 88 municipis valencians, des de Vinaròs fins a Guardamar del Segura, i les universitats d’Alacant i Jaume I de Castelló.
Abel Guarinos, director de l’IVC, juntament amb Chus Piqueras, coordinadora del Circuit Cultural Valencià, Francis López, programadora d’Aldaia, i Jordi Verdú, programador d’Alzira, ha presentat el balanç en el marc d’activitats de la 31a Mostra de Teatre d’Alcoi, que se celebra en aquesta localitat del 23 al 27 de maig.
Abel Guarinos ha destacat la consolidació del Circuit Cultural Valencià “com una eina indispensable per a l’enfortiment de l’ecosistema cultural valencià, amb activitats orientades també cap a la transformació social, econòmica i territorial des de la cultura, en línia amb el que és el nou pla estratègic ‘Cultura per a la recuperació'”.
Balanç del Circuit Cultural Valencià
En els 88 ajuntaments i dues universitats adherits al Circuit Cultural Valencià s’han programat 1.664 representacions, enfront de les 1.261 activitats programades l’any anterior. D’aquestes, 917 van ser d’obres de teatre, 145 de dansa, 117 de circ, 423 de música i 62 projeccions cinematogràfiques.
També els espectadors han continuat donant suport a aquest projecte cultural i han arribat a la xifra de 264.750 assistents a les activitats programades durant 2021. 80.979 espectadors més que en 2020, una dada que també ha valorat el director de l’IVC: “El Circuit Cultural Valencià, avalat pels més de 264.000 espectadors que ha tingut en 2021, ha continuat augmentant d’espectadors encara en plena pandèmia, ja que en 2021 encara estàvem amb restriccions per la COVID-19, i suposa un impuls fort i decidit de Cultura de la Generalitat i dels ajuntaments corresponents a l’aposta per la cultura en viu i pel plaer de gaudir de les arts en societat, en col·lectiu”.
També Francis López, programadora d’Aldaia, ha valorat positivament el treball de gestió del Circuit: “Tot i la pandèmia, el Circuit Cultural València està presentant els bons resultats de la gestió de 2021, senyal que hem estat imparables. El nostre compromís ens ha conduït a oferir les millors programacions possibles a la ciutadania. I continuarem en aqueixa línia”.
En aquesta línia, Guarinos ha agraït la professionalitat i la dedicació dels gestors culturals municipals, “que han treballat moltes vegades a contracorrent, però en la bona direcció”.
El Circuit, posat en marxa i coordinat per la Conselleria de Cultura per mitjà de l’IVC, compta amb una inversió total de més de 7 milions d’euros, ja que, a més de l’aportació de l’IVC de quasi 1,7 milions d’euros, compta amb la contribució econòmica dels ajuntaments, amb més de 4 milions d’euros, i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb quasi 125.000 euros. Una inversió que es tradueix no només en el desenvolupament cultural per a la ciutadania, sinó en l’enfortiment del teixit professional, especialment de les empreses valencianes.
El 47% de les activitats programades han sigut en valencià, el 40%, en castellà, i la resta, en altres llengües.
Els espectacles de teatre més programats en 2021 han sigut ‘Família normal’, de L’Horta Teatre, amb 24 representacions, seguit de ‘Waterloo’, d’Albena Teatre, i ‘L’abraçada dels cucs’, de Cactus Teatre. També ‘Horta’, de L’Horta Teatre, ha sigut el més programat en el gènere de teatre familiar, amb 21 representacions, seguit per ‘Amic Frankie’ i ‘Puf’, els dos de JM Gestión Teatral.
La dansa l’encapçala l’espectacle familiar ‘LÙ’, de Maduixa, amb 12 funcions, i ‘València Dance Forward 2021’, amb 8. Altres espectacles de dansa amb gran nombre de representacions són ‘TràNSIT’, de CocinandoDanza, o ‘Bésame 2.0’, de Pepa Cases.
L’espectacle de circ ‘Royal Circ’, de La Finestra Nou Circ, ha sigut el més programat d’aquest gènere, amb 14 funcions. Va seguit de ‘Save the temazo.org’ i ‘Karpaty Cirqué’, de La Troupe Malabó.
La música l’encapçala Dani Miquel amb els seus espectacles ‘L’arbre generós’, amb 11 funcions, i ‘Desfem’, amb 9, seguits per ‘Flipa’, de Ramonets.
Finalment, el cinema ha tingut un clar protagonista, ja que, coincidint amb l’Any Berlanga, el Circuit va oferir, amb molt bona acceptació, un catàleg de títols com ‘El Verdugo’, la pel·lícula més programada, amb 8 projeccions, seguida per ‘La Vaquilla’ o ‘Plácido’. El cinema de producció valenciana també ha tingut gran demanda, amb ‘La boda de Rosa’ encapçalant el rànquing, seguida per ‘Coses a fer abans de morir’ i ‘La mort de Guillem’.