El Consorci Terra realitzarà més de 200 accions d’educació i sensibilització ambiental al llarg del present exercici en la tasca de suport als 37 ajuntaments que l’integren. Tot això en el marc del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) en què s’estipula que totes les administracions locals han de prestar aquest servei.
La programació d’accions, que es va donar a conèixer a tots els integrants del Consorci en un seminari en línia que es va realitzar dilluns passat amb la intervenció de la presidenta, Isabel López, comprèn tots els públics objectius, tant el públic escolar com l’adult , així com el personal tècnic dels Consistoris i els alcaldes i responsables de les regidories de medi ambient i residus.
Les accions van començar ja el mes de febrer passat amb activitats als col·legis de Primària de l’àmbit d’actuació del Consorci. Un total de 120 tallers que s’estan impartint a 30 centres educatius i que es prolongaran fins al 13 d’abril.
Els objectius a assolir amb aquestes accions d’educació i sensibilització ambiental adreçades a escolars són que coneguin els diferents tipus de residus i la importància de la gestió adequada, mostrar-los la problemàtica actual associada a la generació dels residus, sensibilitzar sobre la importància de participar en la gestió de residus, ensenyar-los la regla de les 3-R i fomentar bones pràctiques ambientals en matèria de consum responsable i gestió de residus a la llar.
La dinàmica de les activitats consisteix en una breu xerrada sobre els diferents tipus de residus que es generen tant a casa com al centre educatiu. Amb suport d’una projecció digital, es mostren alguns exemples de residus, indicant el contenidor on s’han de dipositar i, a continuació, es fan jocs didàctics per reforçar els continguts tractats.
En la línia d’aquestes mateixes accions, des del setembre passat s’està desenvolupant el Programa de Compostatge Comunitari a 18 centres educatius nivell ESO, que finalitza el 30 de juny. Aquesta iniciativa fomenta la recollida selectiva i el compostatge dels bioresidus generats als mateixos centres, combinant la formació teòrica i la pràctica, i involucrant tota la comunitat educativa.
Així mateix, del mes d’abril al mes de juliol es desenvoluparan 55 accions al carrer que es realitzaran a totes les poblacions i el calendari de les quals es distribuirà en funció de la població de cadascun dels municipis que formen part del Consorci. Aquestes seran accions de street marketing a càrrec de dos educadors ambientals en llocs concorreguts com a mercats ambulants, centres urbans, etc. En aquestes accions s’explicarà a la ciutadania com han de gestionar els residus a les llars, els mitjans de què disposen per fer-ho i també se’ls informarà de la tasca que realitza el Consorci.
Les activitats programades per al 2022 inclouen també dues xerrades informatives adreçades a associacions de veïns o altres col·lectius; dues visites per part de tècnics i Corporacions municipals a instal·lacions de referència; i una jornada tècnica amb presència dajuntaments, representants de Diputació i de la Generalitat Valenciana, amb motiu de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que es desenvoluparà del 19 al 27 de novembre.
A més, els educadors ambientals del Consoci Terra realitzaran 25 accions més de conscienciació ambiental dirigides a la ciutadania en general i el contingut de les quals està pendent de definir, però que versaran sobre consum responsable, la gestió correcta dels residus des de la llar i la necessitat de col·laboració entre tots els agents implicats.
Finalment, dins del seu compromís i col·laboració amb els municipis que l’integren, el Consorci Terra es posa a la disposició dels diferents consistoris per donar suport i donar cobertura a totes les iniciatives mediambientals municipals que aquests impulsen.
El Consorci Terra està format pels municipis de: Agres, Alcoleja, Alcosser, Alfafara, Almudaina, l’Alqueria d’Asnar, Balones, Benasau, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Cocentaina, Fageca, Famorca, Gaianes, Gorga , Millena, Muro d’Alcoi, l’Orxa, Planes, Quatretondeta i Tollos, Alcoi, Benifallim, Ibi, Penàguila, Tibi, Agost, Aigües, Busot, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig, Torremanzanas i Xixona. Amb aquestes 37 entitats locals, són membres del Consorci Terra, la Generalitat Valenciana i la Diputació Provincial d’Alacant.