Home Alcoià La Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública torna a reclamar...

La Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública torna a reclamar l’aplicació de mesures preventives comunitàries que siguen proporcionades i una millora de l’educació sanitària, per rebaixar la durada de la 6a onada epidèmica

0
SHARE

La Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública (SVMPSP) ja va fer pública, en nota de premsa publicada el 24-12-21, la seua disconformitat total amb l’absència de mesures preventives que, implantades per l’administració sanitària, hagueren pogut -opinen- moderar els contactes socials i l’estada a espais tancats abans de les festes de Nadal. Lamenten des de l’SVMPSP que el resultat haja estat una incidència de casos de Covid postnadalencs sense precedents, un augment molt preocupant de l’hospitalització i un desbordament dels serveis sanitaris, contra el que ja han advertit els sindicats sanitaris i els col·legis professionals.

La substitució gairebé completa produïda aquests darrers dies, de la variant Delta per la variant Òmicron, suposa, a més d’una major contagiositat i presència de brots en aquesta 6a onada epidèmica, una taxa més elevada de reinfeccions i un augment d’infeccions en vacunats, o situacions d'”escapament a la vacuna” del Covid. Encara que no produisca una major gravetat dels casos i la gran majoria de vacunats segueixen estant protegits per a les formes greus de la Covid, ocasiona aquesta incidència de casos lleus, que, segons lamenten desde l’ens, afecta greument la convivència social, l’economia i els recursos sanitaris. D’altra banda, la xifra de casos realment greus (hospitalitzats, morts i Covid persistent) pot ser enorme si s’infecten alhora milions de persones en poques setmanes.

Des de la Societat Valenciana de Medicina Preventiva i Salut Pública apunten que “deixar a la seua lliure expansió la circulació del virus entre la població, sense la posada en marxa de mesures preventives, esperant que tota la població s’immunitze de manera natural, va contra els principis de la Medicina Preventiva i de la Salut Pública, que fa segles evitant passar les infeccions a l’ésser humà mitjançant tècniques d’higiene i immunitzacions. Si fos inevitable que bona part de la població europea es contagiara en els propers mesos, aquest contagi hauria de ser almenys progressiu durant mesos, no en forma d’ones epidèmiques explosives i sense control.”

Seguixen dient que “totes les 5 ones epidèmiques anteriors han respost bé a la presa de mesures preventives comunitàries, fet que ha reduït el seu pic màxim i ha permès una tornada primerenca (en 2-3 setmanes) de la incidència a valors “assumibles”. Una prolongació de la 6a ona pandèmica durant mesos suposaria un absentisme desproporcionat dels casos lleus, un enorme dany per a la salut de la població pels casos hospitalitzats, les víctimes mortals i les seqüeles del Covid persistent i, finalment, una saturació de l’atenció Primària i hospitalària, que els professionals sanitaris no poden suportar més.”

Així les seues reclamacions són: “reclamem a l’Administració Sanitària de la Comunitat Valenciana que intensifique en aquesta segona quinzena de gener les 3 estratègies principals de mitigació de la Covid que han donat bons resultats:

1. Difusió de clars missatges d’educació sanitària perquè la població es protegeixi adequadament contra el virus

2. Vacunació intensiva i accelerada de tota la població i dels grups de risc

3. Posada en marxa de mesures intel·ligents i proporcionades de disminució dels contactes socials en ambients tancats. Entre aquestes darreres mesures, proposem que s’incloguin les restriccions d’aforament a grans esdeveniments, les reunions familiars massives, l’assistència controlada a locals tancats de lleure i les limitacions d’horari a l’oci nocturn.