El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la convocatòria de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) per a l’execució de diversos programes d’incentius lligats a l’autoconsum i a l’emmagatzematge, amb fonts d’energia renovable, així com a la implantació de sistemes tèrmics renovables en el sector residencial, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Europeu.
Els projectes podran presentar-se a l’Ivace, dependent de la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors productius, Comerç i Treball, a partir del pròxim 29 d’octubre de 2021 i fins al 31 de desembre de 2023.
El conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, ha destacat l’aposta de la Conselleria “per aconseguir un nou model energètic que estiga basat de manera fonamental en fonts d’energia renovables, amb l’objectiu d’aconseguir la descarbonització de l’economia i l’esforç que realitza l’Ivace per a impulsar l’autoconsum en tots els sectors de la societat”.
Referent a això, ha posat l’accent en l’oportunitat que suposaran els fons de recuperació per a aconseguir “una autèntica transformació del sistema energètic i una recuperació sostenible”.
Suport a l’autoconsum, emmagatzematge i renovables tèrmiques
Els programes contemplats en la convocatòria publicada hui al DOGV permetran secundar mitjançant subvencions a fons perdut la realització d’instal·lacions d’autoconsum amb fonts d’energia renovable, tant en el sector serveis com en altres sectors productius de la Comunitat, així com la incorporació de sistemes d’emmagatzematge en instal·lacions d’autoconsum amb fonts d’energia renovable, ja existents en el sector serveis i altres sectors productius, en el sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector.
A més, també es donarà suport econòmic a la realització d’instal·lacions d’energies renovables tèrmiques en el sector residencial.
En el cas dels projectes d’autoconsum i de sistemes d’emmagatzematge per a instal·lacions d’autoconsum ja existents poden beneficiar-se les persones jurídiques i agrupacions d’empreses o de persones físiques, amb o sense personalitat jurídica, que realitzen una activitat econòmica incloent els gestors de polígons industrials, de naturalesa pública o privada, les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’actuacions en l’àmbit de l’energia i les empreses de serveis energètics (Eses). També poden accedir a aquestes ajudes les comunitats d’energies renovables i les comunitats ciutadanes d’energia.
D’altra banda, les persones particulars, així com les entitats locals i el sector públic institucional de les administracions públiques poden acollir-se a les ajudes previstes per als sistemes d’emmagatzematge per a instal·lacions ja existents d’autoconsum. Igualment, podran beneficiar-se d’aquest programa el sector terciari, autònoms, comunitats de propietaris, comunitats d’energies renovables i les comunitats ciutadanes d’energia.
Pel que fa al programa d’ajudes per a la realització d’instal·lacions d’energies renovables tèrmiques en el sector residencial, poden accedir la persones particulars, entitats o organitzacions públiques o privades, sense ànim de lucre, autònoms, comunitats de propietaris, i les entitats locals i del sector públic de les administracions públiques.
Quant a la quantia de les subvencions, el percentatge i ajuda dependran tant del beneficiari com de la tipologia, potència i tecnologia del projecte. Així doncs, per als projectes d’autoconsum presentats, el percentatge d’ajuda previst és del 15% al 50%, en funció de si es tracta de gran empresa, pime o xicoteta empresa, de si la tecnologia utilitzada és solar fotovoltaica o eòlica i de la potència instal·lada. Si la instal·lació compta a més amb sistemes d’emmagatzematge (bateries), el percentatge pot arribar al 65%.
A més, aquestes ajudes podran augmentar el seu percentatge aplicable sobre el cost subvencionable en 5 punts percentuals quan les instal·lacions subvencionades se situen en municipis de fins a 5.000 habitants, o municipis no urbans de fins a 20.000 habitants els nuclis dels quals tinguen una població menor o igual a 5.000 habitants.
Per als projectes consistents en la incorporació de sistemes d’emmagatzematge en instal·lacions d’autoconsum ja existents en el sector serveis i altres sectors productius, els percentatges d’ajuda són d’entre el 45% i el 65% del cost. En el cas que aquests sistemes s’incorporen a instal·lacions d’autoconsum ja existents del sector residencial, s’estable un ajuda per quilowatt hora que oscil·la entre 140 euros i 490 euros/ quilowatts hora.
Així mateix, s’estableixen ajudes addicionals a les anteriors en quan la població del municipi on se situe la instal·lació d’emmagatzematge objecte de l’ajuda se situen en municipis de fins a 5.000 habitants, o municipis no urbans de fins a 20.000 habitants els urbans dels quals tinguen una població menor o igual a 5.000 habitants de 15 euros/kWh.
Pel que fa a les iniciatives per a la utilització de fonts d’energia renovables d’ús tèrmic en el sector residencial, la convocatòria estableix ajudes unitàries que el seu màxim varia en funció de la tecnologia utilitzada ( solar tèrmica, biomassa, geotèrmia, etc.) i la potència instal·lada des de 3.000 a 13.500 euros per habitatge.