Rafa Climent ha presentat el Pla Estratègic del comerç minorista i l’Artesania 2021-2025 (PECA), un full de ruta de la política comercial i artesana que ha de guiar l’actuació de la Generalitat en els propers quatre anys, en sectors subjectes a una forta transformació i que s’han vist sotmesos a la prova de resistència de la pandèmia de la Covid-19.
El pla ha sigut elaborat per l’Oficina de Comerç i Territori PATECO, i en la presentació també han participat la secretària autonòmica Rebeca Torró i la directora general de Comerç i Consum, Rosana Seguí.
Climent ha explicat que “el Pla demostra la voluntat ferma del Consell pel comerç de proximitat i l’artesania, i ho fem amb planificació. No treballem per ocurrències sinó des del rigor i la reflexió. Per això, a partir d’aquest informe de l’oficina PATECO sobre el diagnòstic del sector, hem proposat un pla estratègic a dialogar amb el sector amb dos eixos estratègics, la digitalització i la sostenibilitat ecològica del sector, amb sis reptes i 22 objectius que anirem avaluant i desenvolupant amb el sector “.
El conseller ha destacat que “ens trobem en uns moments molt complexos per al sector ja que des de l’any 2008 s’ha perdut un 17,7% de el teixit empresarial del comerç valencià a causa de la crisi financera i en el període 2015-2019, en plena recuperació econòmica, el sector va continuar reduint-se en gairebé un 6% “.
Tot i això, Climent ha volgut ressaltar que “hem de reconèixer la importància del sector comercial valencià dins de la nostra economia, ja que després de l’administració pública, sanitat i educació, és el sector que més persones ocupa a la Comunitat Valenciana”.
Climent ha afirmat que “per revertir aquesta situació és necessària la col·laboració entre l’administració i el sector”, de manera que “el pla és un document obert i flexible que serveix de base. Un document d’inici que serveix per treballar amb el sector els objectius que es marquen sempre des del consens”.
El Pla estratègic integra plans operatius que ja es venien treballant i posant en marxa des de la Conselleria, com el recentment aprovat Pla d’acció territorial sectorial del comerç la Comunitat Valenciana (PATSECOVA) i la continuació del Pla d’impuls a la transformació digital de el comerç i l’artesania, 2018-2023, als que integra nous reptes, noves oportunitats que s’obrin gràcies als Fons Next Generation.
En aquest sentit Climent ha anunciat que en breu “la Conselleria d’Economia presentarà el Projecte Retail Future +, un ambiciós projecte de transformació digital”.
Full de ruta per al comerç i l’artesania
L’agenda estratègica del PECA recull iniciatives i projectes amb l’objectiu d’afrontar els sis grans reptes als quals s’enfronten les pimes a la Comunitat Valenciana:
– Ajudar a el comerç i l’artesania a superar la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 amb la menor pèrdua d’empreses i llocs de treball.
– Impulsar una transformació modernitzadora, innovadora i sostenible el teixit comercial i artesà.
– Impulsar la millora de la competitivitat dels equipaments comercials valencians.
– Adequar el marc regulador i optimitzar els recursos públics autonòmics per ajudar els sectors davant els reptes que han d’afrontar.
– Desenvolupar nous instruments i activar més recursos públics per donar suport a el sector comercial i artesà.
– Millorar la col·laboració amb els agents sectorials i la governança en el desplegament de la política comercial.
A més, l’estratègia s’ha concebut per afrontar, de manera significativa, dos objectius horitzontals: la transició digital i la transició ecològica de les pimes comercials i artesanes.
Finançament de el Pla
La definició pressupostària es realitzarà mitjançant l’elaboració de plans operatius bianuals (per als períodes 2022- 2023 i 2024-2025), en els quals es concretarà l’abast financer de les actuacions que es programen, es realitzarà una estimació dels recursos financers necessaris i s’identificaran les seues vies de finançament.
En aquest sentit, a més d’incrementar el pressupost autonòmic destinat a la promoció del comerç i l’artesania, es preveu aprofitar les opcions de finançament europeu, tant a curt termini, -fons Next Generation EU, com a mig termini, i accedir als recursos que es van a mobilitzar dins el Marc Financer Plurianual 2021-202768 i altres instruments financers europeus (Fons FEDER, Fons Social Europeu, Programa Europa Digital, Programa LIFE, Horitzó Europa).
A més, es proposa activar el romanent disponible dels fons FEDER de el Pla Operatiu Plurrireginal- Programa de Comerç Comunitat Valenciana, 2018-2023, que gestiona Cambra Espanya i que permet incrementar, entre altres actuacions, els recursos del Pla d’Innovació i Sostenibilitat Comercial .
També, tant el sector públic com el privat han d’estar preparats per a participar, quan siga possible, en els programes de subvencions i finançament dissenyats pel Govern espanyol, tant amb fons propis com amb fons europeus.