El passat 9 de juny va nàixer a la Comunitat Valenciana una coordinadora que agrupa diverses associacions, col·lectius i persones de la Comunitat Valenciana, que representen a familiars, i usuaris/es de centres d’atenció a persones majors i dependents. La decisió de conformar aquesta Coordinadora es basa a unir forces i treballar -des de l’autonomia de cada organització i en el respecte a la seua singularitat- en la consecució dels canvis imprescindibles per oferir a les persones majors i dependents una vida digna i amb respecte als seus drets.
Aquesta Coordinadora entén que els serveis socials són un dret universal i subjectiu de les persones. No poden ser un negoci lucratiu. Per això, les diferents administracions, i especialment l’autonòmica, per les competències que té delegades, ha de garantir l’atenció digna i de qualitat de les persones en els centres residencials, i en nom d’aqueixa consecució s’ha constituït l’ens.
En la Comunitat Valenciana sobre un total de 27.280 places en residències de majors -el 91,1% de les quals són de gestió privada-, van resultar contagiats 9.982 residents i el número de morts va ascendir a 1.731, segons les dades disponibles fins al 23 de maig i recopilades pels Ministeris de Drets Socials, Sanitat, i Ciència i Innovació, que encara són provisionals. Aquestes dades mostren la magnitud de l’impacte que ha tingut la pandèmia de Covid19 sobre les residències de majors de la nostra Comunitat.
Si el nombre de persones mortes ofereix la cara més dramàtica de la pandèmia, no ocupa tota la realitat viscuda en les residències. Resten les setmanes i mesos que els supervivents van viure tancats a les seues habitacions, alguns d’ells enllitats. Sense poder rebre visites dels seus familiars i els familiars sense poder saber en quines condicions es trobaven els seus éssers estimats. I encara ara, amb tots els residents vacunats, segueix amb un protocol de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de 8 abril de 2021 descompassat de la realitat de les xifres de contagis actuals amb falta de contacte en les visites i aïllaments a l’ingrés.
“L’actual model d’atenció residencial precisa un canvi profund” i ReCoVa vol participar d’eixa transformació. “Convidem a la Conselleria encapçalada per Mónica Oltra al fet que ens escolte i atenga, de la mateixa manera que ha ocorregut en altres CCAA on s’ha donat veu a familiars i usuaris”, resa el comunicat emès per l’ens.
Anys arrere, les administracions competents van obrir les portes de bat a bat a fons d’inversió i multinacionals perquè aconseguiren beneficis multimilionaris a costa, d’una banda, de la deficient cura de les persones majors i dependents i, per una altra, de les precàries condicions de treball dels treballadors.
No contents amb això, afirmen, “se’ls va dotar de total impunitat, amb inspeccions escasses i molt millorables i sancions irrisòries. Això ha de canviar. El centre del sistema residencial ha de ser la persona”.
Aquesta és la prioritat absoluta de ReCoVa: “que el model d’atenció als majors els col·loque de nou en el centre del sistema i que com a societat retornem a aqueixa generació oblidada la vida i drets que els pertanyen”.