Aquest diumenge 9 de maig finalitza l’Estat d’Alarma que ha estat vigent d’una tacada des de fa 6 mesos i després d’haver-ho estat des del mes de març del passat 2020. Una mesura extraordinària presa degut a la pandèmia de la Covid19 que permet activar mesures extraordinàries. Sense aquest mecanisme haguera sigut impossible limitar els drets fonamentals que reconeix la Constitució. Però, ara que arriba a la seua fi i amb la pandèmia minvada peró no superada, s’obri una etapa d’incertesa.
Precisament degut a que la situació sanitària encara no permet total llibertat de moviments i horaris, Generalitat no vol desescalar totalment. Per això, busca l’aval del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per a legitimar la seua proposta post Estat d’Alarma. Consisteix en eliminar el confinament perimetral autonòmic, cosa que permetrà rebre visitants d’altres regions que poden reactivar sectors com l’hostaleria.
Precisament aquest sector veurà ampliat el seu horari gràcies a l’ampliació del toc de queda que preveu el Consell. Aquesta limitació passaria de les 22h a les 00 hores, donant a bars i restaurants la possibilitat d’oferir sopars i ampliar el seu marge de guanys. Cosa a la que s’afegiria l’ampliació a 10 persones de la capacitat, tant de les taules a l’hostaleria com de les reunions en l’àmbit públic i privat. Els espais de culte es quedarien amb una capacitat del 75%. Per a totes aquestes mesures cal subratllar que seguiria vigent tant la distància social com l’ús de la mascareta.
A expenses del TSJCV
Sense un ordenament legislatiu com el que permet l’Estat d’Alarm, la limitació dels drets dels ciutadans pot quedar en una espècie de limb legal. Per això, Generalitat espera el dictamen del TSJCV, que haurà de validar si hi han fonaments jurídics per a mantenir mesures restrictives fora de decret extraordinari. Balears ja ha obtingut el vist i plau de l’òrgan judicial per a mantenir certes restriccions, però si el Consell no obté eixe beneplàcit per part del tribunal, no podrà forçar cap limitació. Un fet pel que alguns partits han reivindicat una legislació ex profeso que permeta les restriccions, però que podria convertir-se en un arma de doble fil, ja que permetria limitacions inclús fora d’una situació de pandèmia.