Amb un total de 65 persones associades, l’assemblea general ordinària de l’Associació Comarcal Somriures, Projecte de Connexió Vital, celebrada de manera telemàtica, ha servit per aprovar la gestió realitzada en 2020, així com els projectes que tenen en marxa per a 2021. Principalment, s´ha aprovat el pressupost previst per a enguany que preveu una partida de 100.000 euros per fer front a les obres de reforma del Centre Comarcal de Benimarfull. En estos moments estan a l’espera de la cessió de l’edifici per part de l’ajuntament i de seguida començar les obres per poder adaptar la casa tant a la normativa vigent de centres de dia com a les necessitats d’ús i funcionament del Projecte Somriures.
En este sentit, també han mostrat a les famílies unes pinzellades del projecte global l’intervenció social que van a portar a terme en el centre. Un projecte per a persones amb diversitat funcional i capacitats diverses, amb uns principis fonamentals com són: la PARTICIPACIÓ oberta i
inàmica dels usuaris i les usuàries i les seues famílies; la SENSIBILITAT SOCIAL, per donar a conèixer la diversitat funcional; la INCLUSIÓ real en la societat, amb la realització d’activitats quotidianes fora del centre i la participació en esdeveniments socials; la NORMALITZACIÓ per poder realitzar les d’activitats de la seua vida diària; la IGUALTAT de totes les persones que integren el centre i el foment de l’AUTODETERMINACIÓ i l’AUTONOMIA en el seu desenvolupament personal.
A més, s´ha presentat a l’assemblea el projecte final de carrera de Sara Marin, alumna de l’Escola superior d’art i disseny d’Alcoi, basat en una imatge gràfica més simplificada i moderna del Projecte Somriures, amb una re definició del seu logotip i una campanya divulgativa encarada a aconseguir finançament i recursos, tant públics com privats, per poder fer realitat tant el centre de Benimarfull com altres projectes que tenim en marxa. El nou logotip proposat, tal i com diu la pròpia autora, conserva el cromatisme i somriure inicial però amb unes línies més senzilles. A més, el somriure del nou disseny ha sigut extret dels dibuixos que han elaborat les mateixes persones associades i el resultat final mostra l’optimisme, la positivitat i l’empatia de l’associació. També s´ha encetat una campanya de sensibilització social pels pobles de la comarca, amb una cartelleria impactant en postes, panells i marquesines amb els rostres de les persones amb diversitat funcional del Projecte Somriures.
A hores d’ara l’associació l’integren 65 persones dels pobles d’Agost, Agres, Alcoi, Banyeres, Benimarfull, Biar, Castalla, Cocentaina, Ibi, Millena, Muro i Onil. La gran majoria d’elles tenen percentatges de discapacitat i graus de dependència que difícilment els permetran gaudir d’una vida autònoma, digna i feliç sense les teràpies i ajudes que requereixen en el seu dia a dia. Un 65% són majors de 18 anys (16 persones tenen entre 18 i 21 anys i 26 són majors de 21 anys), la qual cosa preocupa les seues famílies ja que, en estos moments, o estan ja reclosos a la llar familiar o en breu ho estaran, sense teràpies i sense possibilitat de socialitzar-se, sense possibilitats de gaudir d’una vida plena, amb autonomia, amb inclusió, amb normalitat, amb felicitat… Injusta però real, esta és la crua i dura realitat que viuen!
Aquesta és ja la quarta assemblea que s´ha celebrat al Projecte Somriures i ha servit per renovar els càrrecs de la junta directiva tal i com corresponia d’acord amb els estatuts de l’associació. La nova junta ha quedat composada per 15 persones i la major part dels seus membres ha volgut continuar tres anys més al front de l’associació mostrant així el seu gran compromís i responsabilitat pel futur dels seus socis i sòcies. Així doncs, queda formada per: Hipòlit Agulló, de Cocentaina, qui continua de president; Carmen Beltrán, d’Ibi, qui repeteix de vice-presidenta; Ani Callado de Cocentaina, qui s’estrena com a secretària i Marisa Llorens, de Castalla, qui es referma com a tresorera. A estos cal sumar 11 vocalies, amb una representació equilibrada dels pobles que integren l’associació.