L’inici de 2021 està sent dramàtic per al sistema sanitari a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Els encontres socials i familiars del Nadal han tingut com a conseqüència que la muntanya alacantina s’haja convertit en una de les zones amb major incidència del coronavirus a tota Espanya. Localitats com Ibi i Onil estan per damunt dels 4.000 casos/100.000 habitants, mentre a Alcoi i a la resta de poblacions importants es superen o ronden els 3.000.
Aquestes dades estan tenint conseqüències en les infraestructures sanitàries de la muntanya alacantina. Des dels centres de salut fins l’Hospital Verge dels Lliris, cap recurs sanitari està lliure de la pressió del nombre creixent de proves PCR i seguiments de contactes a realitzar; ni tampoc de la multiplicació de casos de coronavirus que es compliquen i requereixen d’ingrès hospitalari. Tant que l’hospital s’ha vist obligat a destinar vora el 80% de la seua superfície i equipament per a atendre a aquests pacients, que copen prop de 200 llits i 15 dels 16 llits UCI de que disposa.
Aquesta situació porta ja prop de 2 setmanes en línia ascendent, encara que durant les darreres jornades ha experimentat una lleugera milloria. El Verge dels Lliris ha arribat a tindre en torn a 220 llits ocupats per malalts Covid i totes les places UCI destinades a atendre a pacients amb el virus. Tot després de que la direcció es vegera obligada a modificar la distribució del centre per a atendre l’onada d’ingressos per coronavirus.
Tot i que la pressió pareix haver-se estabilitzat, donant un lleuger respir al personal sanitari, el drama afecta també a diverses àrees de la infraestructura. Així, inclús la cafeteria ha sigut equipada amb llits procedents d’altres centres sociosanitaris de la ciutat per a atendre pacients amb patologies comuns. Són els menys, ja que inclús els diagnòstics de l’àrea d’oncologia s’han vist aturats per la saturació que ha provocat la pandèmia. Un fet que fa pensar en dramàtiques conseqüències per als malalts per patologies que es tractaven de forma habitual al centre alcoià.
Segona dosi de vacunació
I tot mentre alguns dels centres geriàtrics de la zona, com Sol Roja, han començat a administrar la segina dosi de la vacuna als seus usuaris i personal. Tot a pesar dels retards en les entregues per part de les farmacéutiques, que ha creat una guerra oberta entre la Comissió Europea i les multinacionals que han de nodrid dels antivirals als països del vell continent. Europa ha invertit molts milions d’euros per a adquirir 450 milions de vacunes amb les immunitzar a la seua població. Vacunes que arriben amb retard degut als més que possibles incompliments del contracte entre les dos parts i entre denúncies d’especulació econòmica amb la salut global.