La Diputació d’Alacant ha ampliat el termini que tenen els ajuntaments per a accedir a les ajudes de dos dels seus principals plans de suport: contra les destrosses de la DANA Glòria i el Pla +Prop. Tracten de pal·liar els efectes del temporal, d’una banda; i els problemes econòmics dels consistoris més menuts derivats dels efectes de la pandèmia de la Covid19. Aquests municipis tindran prioritat.
L’any 2020 ha resultat ser dels que més successos d’envergadura ha registrat a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Al febrer, la depressió aïllada en nivells alts (DANA) Glòria deixava precipitacions i vent que van provocar inundacions i quantioses destrosses a l’interior alacantí. Moltes poblacions de la zona es caracteritzen per no tenir una població massa quantiosa, factor que minva la capacitat recaptatòria dels ajuntaments i, per tant, també els seus recursos. La conseqüència és que la major part de les localitat de la muntanya alacantina no poden fer front a les reparacions pel temporal, pel que depenen de l’ajuda d’altres adminstracions.
Aquesta és la principal motivació de la línia d’ajudes que la Diputació d’Alacant va activar mesos enrere per a ajudar als consistoris afectats per Glòria. Un bon grapat d’ells pertanyen a la comarca del Comtat, on el temporal va descarregar precipitacions de 600 l/m2 que van produir destrosses a infraestructures. La pràctica totalitat d’ells necessita de les ajudes provincials per a recuperar els elements afectats per la DANA, encara que alguns encara no han arribat a fer-ho. Per això, Diputació ha ampliat el termini per a presentar les sol·licituds fins el 9 de febrer. Aquestes ajudes sumen 7,6 milions d’euros a repartir entre els municipis afectats.
Aquesta ampliació del termini de sol·licitud també afecta a l’altre gran pla d’ajudes de l’ens provincial, adreçat en aquesta ocasió a pal·liar els efectes de la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia del coronavirus. Es tracta del Pla +Prop, que compta amb 30 milions d’euros que gestionaran directament els ajuntaments que accedisquen a ells. Unes despeses que van orientades a sufragar tant obres necessàries a cada població com les despeses de manteniment d’instal·lacions, ampliació de personal municipal i, inclús, per a contribuir en la despesa corrent del consistori en qüestió.
Aquestes ajudes inclouen per primera vegada el criteri poblacional i els problemes de despoblament per a prioritzar aquelles poblacions on són més necessàries les inversions.