Home Alcoià La fabricació d’estructures fotovoltaiques a L’Alcoià i El Comtat i l’autoconsum energètic...

La fabricació d’estructures fotovoltaiques a L’Alcoià i El Comtat i l’autoconsum energètic creixen pese al Covid

0
SHARE

Bon moment per al sector productiu de les energies renovables, un clúster important i en continu creixement a l’Alcoià i El Comtat i que té a ASEMAC (Associació d’Empresaris del Metall de L’Alcoià i El Comtat)com a referent en la zona. Una associació dependent de FEDAC i que té a Alfonso Seguí com el seu president.

Díaz defensa que l’autoconsum està a l’alça de manera decidida, en part, gràcies a l’eliminació del denominat ‘Impost del sol’, que penava la instal·lació de plaques solars. Superat aquesta taxa, el sector ha enlairat i s’ha constituït en un dels més emergents de l’Estat i de les comarques.

El Coronavirus ha arrasat amb tots els sectors productius i, de fet, en el trimestre del confinament sever, es va paralitzar totalment. Les previsions de creixement a principi de 2019 era d’un 300%, xifra impossible d’aconseguir donada la situació actual. No obstant això, i segons apunta Díaz, «a partir de maig-juny, la majoria de Ingenierias van tornar a treballar, les instal·lacions es disparen, sent un important impulsor de la demanda de professionals elèctrics i mecànics».

Servisquen com a exemple les xifres de l’empresa Indústries Seguí, establida a Alcoi i que es dedica a la fabricació d’estructures fotovoltácias per al mercat nacional i també per a l’exportació. Segons Alfonso Díaz, «portem fabricats aquest mateix any estructures per a mes 30 MW, o cosa que és el mateix, 1.500.000 quilos de metalls transformats en les nostres instal·lacions transportats en més de 100 trailers, etc». Un moviment empresarial que afavoreix el sorgiment de nous negocis i que potencia les indústries auxiliars assentades en la zona d’Alcoi i la Foia de Castalla.

L’autoconsum permet que qualsevol empresa, indústria o particular puga consumir l’energia que produeix en la seua pròpia «casa», normalment en la teulada gràcies a les plaques solars. L’estalvi energètic és notable. Però a més, contribueix de manera excepcional a la reducció de la contamnación evitant l’abocament a la atmósferta de CO₂.

Díaz apunta que «portem fabricats mes de 400MW, amb els quals s’eviten l’abocament de 540.000 tones de CO₂ a l’any i es produeix l’electricitat per a subministrar 196.000 habitatges».

L’energia solar fotovoltaica permet generar bona part de l’electricitat que consumim, així la factura de la llum es veu reduïda significativament. A més, el subministrament està garantit en tot moment en seguir connectats a la xarxa. Una instal·lació típica s’amortitza en menys de 10 anys i a partir d’aqueix moment és possible obtindre un estalvi anual d’al voltant de 800€ en electricitat.
Quant als beneficis mediambientals que ofereix l’autoconsum elèctric, la generació d’electricitat és lliure de combustibles fòssils, perquè no requereix de cap procés de combustió i, per tant, no emet contaminant a l’atmosfera.

Així, gràcies a la instal·lació d’autoconsum podem contribuir de manera eficaç en la lluita contra el canvi climàtic. De fet, mitjançant una instal·lació particular estàndard és possible evitar l’emissió anual a l’atmosfera de fins a 975 kg de CO₂.

Una dels majors avantatges que ofereixen els panells solars fotovoltaics és que són extremadament duradors i resistents al clima. Un panell de qualitat pot superar els 40 anys de vida útil.
A més, les plaques solars es caracteritzen per generar energia de forma totalment silenciosa i, per tant, passen desapercebudes una vegada instal·lades, dotant a la llar d’un ambient tranquil i proporcionant un espai de benestar.