A partir del dimecres 25 de novembre la ciutadania podrà votar les propostes presentades amb els corresponents avals o en els Tallers Participatius i que compleixen amb els criteris de viabilitat dins els Pressupostos Participatius d’Alcoi. El darrer ha estat l’anàlisi de la viabilitat tècnica i econòmica per part del personal tècnic de l’ajuntament. Els Pressupostos Participatius són un mecanisme de participació i gestió del municipi, mitjançant un procés democràtic en què la ciutadania decideix de manera directa a què es destina una part del pressupost municipal.
Els Pressupostos Participatius tenen com a objectiu principal la participació directa de la ciutadania en aquest procés, a fi d’establir les seues demandes i preocupacions principals en matèria d’inversió i despesa corrent i incloure-les en el pressupost anual de l’any següent. La quantitat destinada als Pressupostos Participatius per al 2020 és de 400.000 euros, dels quals 320.000 euros van destinats a propostes d’inversió i 80.000 euros a propostes de despesa corrent. La participació en el procés està oberta a totes les persones majors de 16 anys i empadronades a la ciutat d’Alcoi el dia 28 de setembre de 2020.
Pel que respecta a les propostes d’inversió, cada persona podrà votar 3. Respecte a les propostes de despesa corrent com què no superen els 80.000 € previstos, es realitzaran totes les propostes, però es voten per a saber què prioritza la ciutadania. Cada persona podrà votar-ne 2.
A partir de les 12h del 25 de novembre es pot votar de forma telemàtica a http://alcoiparticipa.com o de forma presencial a les urnes ubicades en Orosia Silvestre (Edifici Viaducte Campus d’Alcoi UPV), Conservatori de Música i Dansa Joan Cantó, Biblioteques Públiques d’Alcoi, Servei d’Informació i Atenció al Ciutadà (SIAC); Carrer Sant Llorenç, 2, Departament de Participació Ciutadana; carrer Pintor Casanova, 10, Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre, Centre d’Esports, Centre Social ‘Zona Nord’ i Centre Cervantes Jove (CCJ).
Hi ha un total de 23 propostes que han superat els avals, però no complien els criteris de viabilitat per algun d’aquests motius: no és una inversió o una despesa corrent en béns o serveis, el seu cost aproximat supera els 320.000 euros o 80.000 euros respectivament, està duplicada -ja s’ha fet o ja es farà per part de l’Ajuntament o ja ha sigut seleccionada-, per excessives dificultats tècniques o administratives, no és competència municipal, és considerada com un servei bàsic que ha de prestar l’Ajuntament; o no és sostenible.
Els resultats de les votacions de les propostes s’anunciaran abans del 22 de desembre de 2020.
“Enguany hem tingut un gran nombre de propostes tot i que la Campanya ve marcada per la Covid-19 que ha fet que limitarem els actes presencials, per això, per facilitar i fomentar la participació de forma no presencial incorporem també la utilització del WhatsApp, una ferramenta que utilitza gent de totes les edats i àmbits socials perquè també puguen votar sense haver d’entrar al web ni desplaçar-se a cap lloc. Anime a la ciutadania a votar puguem millorar la nostra qualitat de vida mitjançant la campanya de Pressupostos Participatius 2021”, ha explicat la Regidora de Democràcia Participativa, Teresa Sanjuán.