Home Cocentaina El l AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2020 entrega els seus...

El l AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2020 entrega els seus premis

0
SHARE


Un oli produït a Balones guanya el I AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2020

El segon i tercer lloc recauen a l’Almàssera de Millena i a Calaceite (Teurel), respectivament, i podran etiquetar la nova producció oleícola amb el guardó obtingut

El I AOVE Fòrum Internacional Fira de Cocentaina 2020 ja té guanyadors, uns reconeixements que s’han conegut en un acte celebrat en el Centre Cultural El Teular i al qual han assistit tant els participants com representants de les diferents institucions que han dut a terme l’organització d’aquest primer certamen oleic. Una activitat nova que ha comptat amb la participació de quasi 40 olis de diferents procedències tant a nivell nacional com internacional, i que mostra així la bona resposta del sector davant aquesta proposta. Després de la valoració minuciosa que el jurat de cinc experts va realitzar el passat 10 de novembre, s’han donat a conéixer els premiats.

El primer premi ha recaigut en el Castell de la Costurera, una empresa familiar de Balones productora d’un oli frutat i intens provinent de les varietats Picual, Blanqueta i Mançanella de Vilallonga. En paraules dels tastadors, resulta altament equilibrat i posseeix notes dolces pròximes als nivells mitjans acompanyades d’un amarg i picant elegants, arribant aquests quasi a l’escala dels mitjans.

El segon lloc ha sigut per a la Almàserra de Millena SAT, que es va presentar al certamen amb la seua marca “Ecotravadell” fruit de les varietats olivereres Villalonga i Arbequina. El jurat va destacar la seua bona elaboració remarcant la qualitat del fruit. Entre les seues característiques principals destaca el seu caràcter frutat que sobrepassa la barrera dels mitjans, acompanyat en boca per una entrada dolça, amarga i picant totalment equilibrada, 100% mediterrània, molt pròpia de les muntanyes d’Alacant.

Finalment, el tercer reconeixement ha anat a parar a l’oli del Mas dels Castellans, en Calaceite, Teruel, amb un producte fruit de la varietat Empeltre i de frutat madur que transmet equilibri, dolçor i ganes d’agradar a tots els paladars. La parella formada per Sara Agut i Marc Hernández han recuperat les terres familiars i han posat en marxa de nou el tradicional cultiu i producció d’oli.
La regidora de Fira de Cocentaina, Eugenia Miguel, el president de la Cooperativa de Cocentaina, Rafael Montava i el director general de Desenvolupament Rural, David Torres han fet lliurament dels guardons i han felicitat els premiats.

Durant l’acte, els reconeguts xefs contestans Kiko Moya, de L’Escaleta, Natxo Sellés propietari del restaurant que porta el seu mateix nom, Natxo Sellés Restaurante i José Montejano, mestre pastisser i propietari de l’Obrador DeSucre, han sigut presents a través d’un showcooking virtual. Una mostra culinària en la qual cadascun dels tres mestres de la cuina han realitzat una recepta amb un dels olis guanyadors. Els tres han coincidit en la qualitat dels productes, dos d’ells de la comarca del Comtat, un fet que com ha ressaltat el president de la Cooperativa de Cocentaina Rafael Montava “mostra la gran qualitat del nostre oli, així com de la varietat olivarera de la zona que ofereix al producte matisos únics”.
Per la seua part la regidora de Fira, Eugenia Miguel, ha agraït a tots els participants la seua presència en el concurs i ha felicitat els guanyadors; ”aquesta és la primera edició i encara que es tanca amb molt bons resultats esperem que al llarg de les pròximes edicions es consolide i aconseguisca una major participació tant a nivell de procedència nacional com internacional”.
El director general de Desenvolupament Rural, David Torres, ha assenyalat que “convocatòries com aquesta ajuden a posar en valor l’oli d’oliva; a més dos marcs incomparables, una Fira centenària i una tradició que a la Comunitat Valenciana data de l’època romana i que gràcies a la gran faena duta a terme pel sector fa possible que la tradició agrícola continue. A més, ha sabut unir les tècniques ancestrals amb la innovació tecnològica per a millorar la qualitat dels seus olis i convertir-se així en un dels motors socioeconòmics de totes les nostres comarques, especialment ací al Comtat”.
L’alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, ha recalcat “l’essència del concurs, que a més de posar en el més alt un producte tan important de la dieta mediterrània com és l’oli d’oliva, incideix en els orígens de la Fira que va nàixer sent un certamen agrícola i que ha crescut mantenint les seues arrels, bona mostra d’això són activitats com aquesta”.