‘Com educar per a una societat sense gèneres’ ha estat el títol de la primera ponència de la Setmana de la Ciència de Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV). Ha estat impartida per Marina Subirats, Catedràtica de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Fins al 26 de novembre, el campus organitza diferents activitats relacionades amb la difusió de la ciència. La majoria d’elles, protagonitzada per dones científiques. A aquesta primera conferència s’han inscrit 128 persones que l’han pogut seguir des de l’IVAM CADA Alcoi o des d’un dispositiu amb accés a internet.
La sessió ha començat amb les paraules de el Director de Campus d’Alcoi de la UPV, Juan Ignacio Torregrosa López, on ha donat l’enhorabona a l’organització i ha animat a tots a seguir les conferències i activitats en els pròxims dies. La inscripció a les conferències en format online es pot formalitzar en semanaciencia.alcoy.upv.es. El hashtag oficial per interactuar en xarxes socials és #SCAlcoi20. La sessió ha estat moderada pel periodista científic de la UPV, Luis Zurano.
En la seva conferència, Marina Subirats ha parlat que en aquest moment ens trobem en una etapa interessant i complexa en relació als gèneres i al seu transmissió escolar. Al nostre país, els límits genèrics que obligaven a homes i dones a adoptar determinats rols i actituds en funció del seu sexe, estan començant a posar-se en qüestió, i és fonamental que l’educació contribuisca a avançar en la dissolució d’uns gèneres obsolets que constitueixen avui un obstacle per a la llibertat i la igualtat d’homes i dones.
Per arribar a aquesta dissolució és important que siguin revaloritzats els rols femenins i sigui reconeguda l’aportació tradicional de les dones a la cultura ia la vida humana, i a el mateix temps les pautes tradicionalment característiques de la feminitat es plantegen com a opcions vàlides tant per a dones com per a homes.
Entre les preguntes dels participants, Subirats ha dividit la seva ponència en: el sistema sexe/gènere; el predomini de el terme gènere i l’evolució dels gèneres prevista des del feminisme; el sorgiment de la teoria ‘queer’ i la seva evolució. La qüestió trans i la seva evolució actual; i el tractament en l’educació. Què fer?
Aquesta conferència ha estat alineada amb alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): ODS 4: Educació de Qualitat; ODS 5: Igualtat de Gènere; ODS 10: Reducció de les desigualtats; i ODS 17: Aliances per assolir els objectius.
El Saló de l’IVAM CADA Alcoi s’ha posat a disposició d’algunes persones. La Setmana de la Ciència té l’objectiu d’apropar el coneixement a totes les capes de la societat. L’IVAM CADA Alcoi ha servit, exclusivament, perquè totes les persones, tinguin accés a la tecnologia o no, poguessin seguir les diferents activitats de la Setmana de la Ciència. L’accés s’ha controlat atenent els protocols de les autoritats i circumstàncies sanitàries actuals derivades de la Covid19.