La 674 edició de la Fira de Cocentaina segueix el seu curs i dins de les novetats que ha posat en marxa en aquest any especial ha dut a terme la jornada de valoració deI I AOVE FÒRUM Internacional. Un concurs pioner dins del marc del certamen que té com a objectiu triar el millor oli d’oliva a nivell internacional. Quasi 40 mostres de tot el territori espanyol i Itàlia han participat en aquesta primera edició, una xifra molt satisfactòria, segons indica l’organització, per a la situació que es viu en l’actualitat.
La sala de tastos ha sigut el lloc triat perquè els cinc experts que han conformat el jurat realitzen la valoració de totes i cadascuna de les mostres. Paco Albert i Keiko (Japó), experts en tastos; Susan Hoover (EUA) també experta en aquest camp i concursant de Masterchef; Marieles Artega (Veneçuela) especialista en cacau i periodista gastronòmica i Joan Clement (València), Xef del Troç al Plat, han avaluat de manera exhaustiva cadascun dels olis. Els tastadors, disposats en cabines individuals, s’han valgut de tot el material necessari segons la norma, COI, aigua, poma i pics per a poder realitzar el procés d’avaluació. El tast no ha estat reglada per un temps concret per a evitar la urgència i que els tastadors pogueren emplenar cadascuna de les fitxes que posteriorment han depositat en uns sobres tancats amb els seus veredictes.
Els guanyadors que es classifiquen en cinc ors, cinc plates, cinc bronzes i deu esments especials, es donaran a conéixer en un acte previst per al dissabte 21 de novembre, en el qual participaran tres cuiners de renom del municipi, que elaboraran una recepta amb els olis premiats.
Per la seua part, l’edil de Fira, Eugenia Miguel que ha estat present durant aquest procés de valoració ha indicat que “estem molt contents amb l’acolliment que ha tingut aquest concurs i la participació que s’ha registrat; estem sumits en una incertesa i és molt l’esforç que hem realitzat i estem fent perquè activitats com aquestes tiren avant, encara que siga adaptant-les a les circumstàncies actuals i amb totes les premisses de seguretat sanitària”. Ha recalcat que “esperem que aquesta primera edició siga l’embrió d’un concurs que perdure amb el pas del temps i acompanye a la Fira en la suma d’edicions del futur”.
El president de la Cooperativa Agrícola de Cocentaina, Rafael Montava ha explicat que “amb aquesta iniciativa hem volgut posar a Cocentaina en el mapa oleícola nacional i internacional i posar en valor l’oli del Comtat, en concret l’oliva blanqueta autòctona de la comarca. Estem en una zona amb una tradició olivarera molt arrelada, amb una important producció. Accions com aquesta ajuden a posar en valor la importància agrícola del municipi i al seu torn, destacar l’essència dels orígens de la Fira de Tots Sants”.
Ha puntualitzat a més que “emmarcar el concurs dins de la Fira de Cocentaina ens beneficia a tots, però sobretot als guanyadors els qui a causa de les dates en les quals s’ha realitzat els donarà l’opció d’etiquetar l’oli d’aquesta temporada amb la distinció que aconseguisquen en el AOVE FÒRUM Internacional”.