El parc de vivenda pública d’Alcoi ascendeix a 375 habitatges, segons ha censat l’Observatori Municipal de l’Habitatge. Pertanyen tant a l’Ajuntament (155) com a la Generalitat (220), i d’ells, el 70% estan llogats en règim social, mentre que un 20% necessiten rehabilitacions per a ser habitables. El 10% restant es troba okupat de forma irregular a una ciutat que vol augmentar el seu parc de vivenda pública degut a la demanda existent, accentuada per la crisi econòmica derivada de la Covid19.
L’accés a un habitatge en condicions és un dels drets fonamentals reconeguts a tot ciutadà espanyol per la Constitució vigent del 1978. La Carta Magna és el document al que els partits polítics recorren a sovint per a reivindicar les seues posicions polítiques, però en rares ocasions ho fan per a defensar aquest dret. Quan es donen circumstàncies de crisi com l’actual, la necessitat d’una llar es fa més urgent per a persones que no tenen recursos econòmics. És un dels motius pels que a Alcoi ha sigut creat recentment l’Observatori Municipal de l’Habitatge.
Aquest ens té entre les seues tasques l’elaboració d’un cens d’habitatges de titularitat pública a la ciutat dels ponts. Aquests pertanyen tant al propi Consistori alcoià –que en té 155 sota la seua propietat- com a la Generalitat –que compta amb 220 a la capital de l’Alcoià-. Durant anys, la gestió d’aquestes llars no ha sigut del tot transparant, i de fet algunes, com a la Plaça Les Xiques, ni tant sols apareixien en els plànols urbans. Cosa que crea un buit legal al que moltes persones amb necessitats s’agafen per a obtenir un sostre sota el que resguardar-se.
En total, a la ciutat d’Alcoi existeixen 375 habitatges públics censats per l’Observatori Municipal de l’Habitatge. D’ells, un 70% estan llogats en règim social a persones i famílies amb escassos recursos econòmics. Aproximadament un 20% dels immobles restants no llogats es troben en estat que requereix d’intervencions per a rehabilitar-los i fer-los habitables. Aquesta és altra de les tasques primordials de l’Observatori Municipal de l’Habitatge alcoià, tot i que encara no compta amb capacitat econòmica per a dur a terme aquestes tasques, sempre sobre els 155 habitatges de la seua propietat. Precisament l’Ajuntament té cedits gratuïtament 37 d’ells a persones i famílies en situació de vulnerabilitat. A més, 30 llars de propietat municipal estan qualificats com a no habitables degut al seu precari estat de conservació.
El 10% restant dels habitatges socials alcoians es troba en situació irregular, és a dir, okupats sense permís legal. Una situació a la que cal afegir la morositat dels usuaris dels habitatges, que en el cas del que atresora Generalitat a Alcoi ascendeix a un 27% del total de llars llogades.