Al llarg dels darreres mesos -i gràcies a la col·laboració entre Ajuntament i empresaris-, la vila d’Onil està duent a terme un estudi per a determinar les seues fortaleses i debilitats. L’objectiiu d’aquest informe -dut a terme per una empresa local- és orientar les actuacions, tant de la l’administració com dels propies empresaris, per a fortalir i millorar les condicions del teixit productiu colivenc.
La presentació dels resultats en la segona tanda d’informació s’ha dut a terme de forma telemàtica i amb presència dels propis industrials de la localitat, el Consistori i la patronal de la Foia, IBIAE. L’estudi estableix que vora la meitat de les empreses (48,5%) de la població -38 en total- es dediquen a la producció de joguets, sent la metal·lúgia (12%), la indústrial auxiliar del plàstic (6%) i el transport de mercaderies (5,5%) les altres vessants industrials fortes de la localitat.
Onil és, amb diferència, la localitat espanyola que més mercantils dedicades a la producció joguetera té a tota Espanya amb 28, per davant d’Ibi (27) o Madrid (10). Més de 400 persones treballen en aquest sector a la vila de les nines, només per davall d’Ibi i Alacant. Aquestes tres localitats concentren el 85% del total de treballadors del sector jogueter a tota Espanya. La vila colivenca és, a més, la segona població en quant a facturació del sector jogueter, sols superada per Alacant. La capital provincial es situa en primer lloc -amb Ibi en tercer- degut a que l’empresa colivenca Famosa opera des de fa anys en ella.
D’aquests resultats es desprèn que Onl té una elevada potencialitat en quant a la producció de joguets -i concretament de nines, un dels productes que porta anys augmentant les seues vendes a nivell mundial-. Però, al mateix temps, el mercat laboral està influenciat i condicionat per l’elevada càrrega que la producció joguetera té en els sectors productius locals. És previsible que la diversificació siga un dels temes principals a abordar com a línies d’actuació futures.