Al llarg de 2020 han sigut al voltant de 1.340 les famílies alcoianes que han rebut ajudes d’emergència a la ciutat d’Alcoi. Van destinades a impedir que qualsevol nucli familiar no puga pagar serveis com llum, aigua, gas o brossa, i han suposat una inversió municipal propera als 106.000 euros enguany. Les ajudes oscil·len entre els 75 i els 120 € per nucli.
Els índex de pobresa a les comarques de l’interior alacantí no han arribat a recuperar-se del tot després de la crisi econòmica del 2008. Tot i la milloria durant la segona meitat de la darrera dècada, una nova situació de crisi ha tornat a afectar, com sòl ser habitual, a aquelles persones que menys recursos tenen. Són les primeres en perdre el seu treball, ja en ocasions precari, i haver d’afrontar els pagaments habituals del seu dia a dia amb els mínims recursos. La beneficència és un factor que els ha ajudat a capejar crisi rere crisi, tot i que des de les administracions també es llancen ajudes per a contribuir a alleugerar la seua situació.
És el cas de l’Ajuntament d’Alcoi, que al llarg de 2020, com en anys anteriors, ha activat ajudes per a ajudar a persones amb escassos recursos a fer front als subministraments bàsics de la llar. Llum, aigua, gas, brossa o contribució són alguns d’ells, molt difícils d’afrontar per a economies mermades, més encara amb la pandèmia de coronavirus. Durant tot l’any, al voltant de 1.340 famílies alcoianes han rebut aquestes ajudes amb les que poder capejar millor la crisi econòmica i social que ha destapat el coronavirus. En total, l’Ajuntament d’Alcoi ha destinat prop de 106.000 euros en aquest concepte durant el present exercici.
Les ajudes arriben a famílies que compleixen diversos paràmetres respecte a la seua situació econòmica i familiar. Poden rebre-les aquelles unitats familiars que no arriben a 12.000 euros anuals en ingressos. La quantitat de les ajudes varia en funció de les condicions de cada nucli familiar, que oscil·len entre els 75 i els 120 euros anuals. Així, famílies nombroses, amb víctimes de violència de gènere o amb discapacitat en un grau sever reben la màxima suma. Altres amb fills menors al seu càrrec o nuclis monoparentals varien entre els 90 i els 100 euros anuals.
L’objectiu d’aquestes ajudes és que la situació econòmica de la família no derive en que no puguen tenir els subministraments mínims de la llar garantits, cosa que també s’ha protegit per part del govern des de l’inici de la pandèmia. És previsible que aquestes ajudes continuen en 2021, i inclús s’augmenten degut a la dilatació de la situació de pandèmia, que no augura massa bones notícies en l’àmbit econòmic durant els propers mesos.