Control Foc, que el consistori posarà en marxa a Ibi a partir d’aquest mateix mes d’octubre, té com a objectiu controlar cada crema agrícola i evitar accidents i incendis a través d’una app mòbil i una web. L’eina vol convertir-se en una eina de prevenció per a tota la Comunitat Valenciana. L’aplicació té un senzill funcionament i totes les persones propietàries de terrenys agrícoles en el municipi hauran de registrar-se, possibilitant-los a partir de llavors sol·licitar directament una autorització de crema. Cal recordar que s’ha ampliat la distància i ja no són només les persones que tinguen terrenys a menys de 500 m de terreny forestal les que sol·liciten una crema sinó que ha de ser qualsevol propietari de terreny rústic en la localitat qui demane autorització.
El primer pas, el del registre en l’app, es realitzarà de manera presencial els dies 20, 21, 22, 27 i 29 d’octubre i 3 de novembre, de 9.00 h a 13.00 h, en les oficines del Museu de la Biodiversitat. L’Ajuntament serà, de moment, el que efectue l’alta del perfil per a l’usuari i genere l’autorització de crema en qüestió. L’usuari que vaja a realitzar la crema deurà d’activar-la en l’app, just en el moment en què vaja a fer-la.
En el cas que la crema, per qualsevol circumstància, estiga prohibida en aqueix moment, saltarà una alarma en l’app perquè tant usuari com operadors (Policia Local i Bombers) estiguen al corrent que no es pot realitzar. En el cas de no haver-hi inconvenients per a poder realitzar la crema, els operadors la supervisaran des del panell de control, tenint-la geolocalizada. Amb qualsevol incidència que ocórrega durant la crema, el propietari podrà avisar ràpidament als operadors prement una opció en la pantalla del seu mòbil.
Funcionament: el sistema consta d’una pàgina web, controlada per Bombers, Policia Local i qualsevol agent que puga tindre participació en la prevenció i actuació d’un incendi, i l’aplicació, que està destinada a l’usuari. D’aquesta manera, l’app, senzilla, consta de tres pantalles principals. La primera, d’informació sobre nivell de preemergència d’incendi, obtinguda a través dels serveis de la Generalitat Valenciana. Una altra de la pantalla mostra els moments de prohibició de cremes controlades marcats en cada municipi, bé per dies festius, bé per precaució davant fenòmens atmosfèrics desfavorables. A través d’aquesta informació es pot conéixer si el dia triat per a cremar restolls és adequat o no. La tercera pantalla seria la que s’activaria en el cas de ser adequat realitzar una crema, en el moment d’inici del procés. D’aquesta manera, el missatge arriba a la web de les autoritats i, en el cas d’haver-hi una alarma o problema, es pot situar in situ el lloc on està tenint lloc la crema controlada. Aquesta pantalla també inclou un botó directe al 112. https://aurestic.es/control-foc/